Hyppää pääsisältöön

Kulttuuria

Barcelonan härkätaisteluareena La Monumental.
Barcelonan härkätaisteluareena La Monumental. Barcelonan härkätaisteluareena La Monumental. Kuva: EPA/Jim Hollander Barcelona,Espanja,la monumental,Härkätaistelu,areena

Espanjan varmasti eniten polemiikkia herättänyt kulttuuriperinne on härkätaistelu. Jotkut pitävät sitä uhkarohkeana urheiluna, toisten mielestä se on julmaa huvia ja osa näkee sen eräänlaisena taiteen muotona.

Härkätaistelu - ristiriitoja herättävä kulttuuriperinne

Härkätaistelu on vanha kansanperinne
Härkätaistelu on oleellinen osa espanjalaista kansanperinnettä. Härkätaistelun voisi sanoa olevan tanssia kuoleman kanssa, ja aivan kuten tanssissa, myös härkätaistelussa on pyrittävä pitämään tietty rytmi - rytmi joka ei tule musiikista vaan kuolemanvaarasta.

Mistä taistelussa on kysymys?
Tärkeätä tässä vuosisatoja vanhassa perinteessä ei olekaan itse taistelu, sillä härkätaistelija (matador) pyrkii kaikin tavoin välttämään fyysistä kontaktia härän kanssa. Hänen tavoitteensa onkin vain magneetin lailla vetää puoleensa raivoa täynnä olevan eläimen mielenkiinto liikkuen sulavasti ja elegantisti ympäri härkätaisteluareenaa ja osoittaen mielen tyyneyttä. Olisikin järjetöntä taistella 500-600-kiloista eläintä vastaan. Taistelu päättyy vain hyvin harvoin härkätaistelijan kuolemaan, mutta niinkin voi käydä. Koko kansan suosikki Francisco Rivera Paquirri joutui sarvien seivästämäksi ja kuoli suorassa televisiolähetyksessä.

Esityksessä on monta vaihetta
Härkätaistelu koostuu useista eri osuuksista. Härkätaistelijoita on yleensä kolme, ja kukin heistä taistelee kahta härkää vastaan. Tapahtuman aluksi härkätaistelijat esittäytyvät yleisölle kiertämällä taisteluareenan (ruedo) musiikin säestämänä. Kunkin taistelun aluksi härkätaistelija ja hänen avustajansa (banderilleros), testaavat onko härkä luonnoltaan tarpeeksi tulinen ja raivokas.

Itse taistelu alkaa osuudella, jossa hevosen selässä istuvat, peitsin varustetut pikadorit (picadores) ärsyttävät härkää ja iskevät sitä lopuksi peitsillään. Tämän jälkeen kolme härkätaistelijan avustajaa (banderilleros) yrittää iskeä kaksi värikästä väkäpäistä pikkukeihästä härän lapaluiden läpi. Niiden tarkoituksena on ärsyttää härkää hyökkäämään. Näytöksen päättää matadori, joka astuu areenalle toisessa kädessään pieni punainen viitta (muleta) ja toisessa miekka. Hän liehittelee härkää elegantein liikkein ja hitain viitanheilautuksin osoittaakseen yleisölle hallitsevan asemansa härkään nähden. Näytöksen päättää matadorin suorittama isku härän lapaluiden väliin. Hyvin tähdätty isku läpäisee härän sydämen ja tappaa sen silmänräpäyksessä, mutta toisinaan matadori epäonnistuu ja joutuu katkaisemaan härän selkäytimen toisella miekalla.

Matadorin palkkio
Erinomaisen tapon jälkeen matadori palkitaan härän korvalla, kahdella korvalla tai hännällä. Toisinaan taitava härkätaistelija voi saada palkinnoksi myös härän sorkan. Yleisö voi ilmaista mielipiteensä matadorin suorituksesta heiluttamalla valkoista nenäliinaa.

Lajilla on vahvat perinteet
Asiantuntijoiden mukaan Espanjan paras härkätaisteluareena on Madridin Las Ventas (Plaza de Toros Monumental Las Ventas). Lisäksi härkätaistelu on erittäin suosittua monissa Etelä-Espanjan kaupungeissa kuten Sevillassa ja Valenciassa. Härkätaisteluita järjestetään yleensä kaupunkien suojelupyhimysten päivinä ja muina juhlapäivinä. Talvisaikaan härkätaisteluita ei ole.

Kaikkien aikojen kuuluisimmat härkätaistelijat ovat: “Curro” Romero, Juan Belmonte, Joselito "El Gallo," Julián López ”el Juli”, Manolete, Dominguin, Ordóñez, ja Manuel Benítez ”El Cordobés”. Perinteisesti härkätaistelu on ollut yksinomaan miesten laji, mutta viime aikoina on ilmestynyt myös muutamia naishärkätaistelijoita, joista kuuluisin on Cristina Sánchez.

Testaa tietosi härkätaisteluvisassa.

 • Kapusta Master 2 - osa 10: Eron hetki

  Toivotuksia, onnitteluja ja juhlahetkiä.

  Toivotuksia, onnitteluja - поздравления, eron hetkiä - все уезжают, sekä elämän juhlahetkiä - праздники.

 • Kapusta Master 2 - osa 9: Taloudesta ja säästä

  Kapusta Master 2 - osa 9: Taloudesta ja säästä

  Tämän jakson aiheita ovat säätila - Какая сегодня погода? - liikenne, liikkuminen ja liikeverbit - Ира идёт в театр. Петри едет в Москву. Томас летит в Амстердам - sekä asuminen - Вы живёте в центре города или в районе?

 • Kapusta Master 2 - osa 8: Rakastan elämää

  Ihmissuhteet, naimisiinmeno.

  Aiheina ovat ihmissuhteet ja verbit, joilla venäjäksi mennään naimisiin. Lisäksi kysytään Какой год?- Mikä vuosi? ja Когда?- Milloin? sekä В каком году? - Minä vuonna?

Kielet

 • Finnish phrases - Suomen kielen fraaseja

  10 keskustelutuokiota suomeksi

  Welcome to learn Finnish! With these easy videos you learn to deal with everyday situations, e.g. buy food, tell about your family and introduce yourself.

 • SWE - pakko puhua ruotsia!

  SWE on sarja viidestä Ruotsiin muuttaneesta suomalaisesta.

  SWE on nettisarja viidestä Ruotsiin muuttaneesta suomalaisesta. Lyhyet videot kertovat, miltä Ruotsi näyttää suomalaisin silmin. Ruotsiksi. Mielenkiintoisia ja vauhdikkaita henkilöitä ja aiheita, jotka tempaavat mukaansa – ja saattavat aiheuttaa kiinnostusta ruotsin kieleen!

 • RUS – venäjästä rakkaudella

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä.

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä, joiden kanssa voit päivittää kielitaitoasi, venäläisyyden ja Venäjän tuntemustasi. Löydät täältä myös videoita, blogeja, linkkejä harrastuksiin ja kulttuuriin – perusasioita unohtamatta. Opettele slaavikyykky tai tee hauskoja testejä.

 • Viron alkeiskurssi

  Videot tutustuttavat Viron kieleen ja kulttuuriin.

  Tällä kurssilla opit viron kielen perusteet ja saat hyvän perustan jatko-opiskelulle. Videoiden dialogit tutustuttavat eteläisen naapurimaamme kieleen ja jokapäiväiseen elämään. Kurssi perustuu kieliohjelmasarjaan Nael kummi.

 • Italian pikavisiitti

  Kieltä ja tapakulttuuria matkailijan tarpeisiin.

  Oletko lähdössä matkalle? Haluatko oppia kielen alkeet nopeasti? Pikavisiitti on tiivis paketti, josta saat Italian kieli- ja tapatietoa: kuinka selvitä kaupassa, ravintolassa, kaupungilla, lippuluukulla… Pari italian sanaa riittää sulattamaan italialaisten sydämet, ja sinäkin saat matkastasi enemmän! Kielten taitotasoasteikolla pikavisiitti sijoittuu tasolle A1 (kieliaines A1.2, kielioppi A1.1).

 • Arabian alkeiskurssi

  Opi kielen perustaidot, joilla pärjäät matkoilla.

  Tällä kättelykurssilla opit arabian kielestä sellaiset perustaidot, joita tarvitset kohdatessasi arabiaa puhuvia ihmisiä matkalla, työssä, kotona, harrastusten parissa. Tutustut myös arabialaiseen tapakulttuuriin ja elämänmenoon.

 • Matkailuenglantia – 5. Syöminen ja juominen

  Simppeliä ruoka- ja juomasanastoa matkailijalle englanniksi.

  Matkailun suurimpia nautintoja on syöminen ja juominen paikallisissa ravintoloissa, kahviloissa ja baareissa. Englanninkielisissä maissa aterioinnin aikataulut ovat melko lailla samat kuin Suomessa, mutta Etelä-Euroopassa kulttuuri on jo hyvin erilainen.

 • Arabia

  Arabian kielen alkeita ja arabien tapakulttuuria.

  Arabian kielen alkeet ja kulttuurin tuntemus auttavat pärjäämään arabiankielisessä maailmassa matkaillessa. Kulttuurintuntemus auttaa ymmärtämään arabien tapakulttuuria myös arabimaiden ulkopuolella.

 • Englanti

  Englannin kursseja eri tasoille ja tarpeisiin.

  Englannin taito on nykyään lähes kaiken a ja o, joten siitä on hyvä opetella edes alkeet – ainakin matkailualkeet! Oletko palvelualalla tai aiotko sille? Täältä löytyy eri alojen englantia. Myös kielitutkintoihin valmistautuminen onnistuu!

 • Espanja

  Opiskele espanjaa tai tutustu vain maan tapakulttuuriin.

  Opiskele espanjaa itseopiskelukurssilla tai hyödynnä materiaalia opetustyössäsi. Opit kielen alkeita, kulttuuria, kielioppia ja fraaseja. Kursseista löytyy lukuisia kuuntelutehtäviä. Videoiden ja artikkelien myötä tutustut tapakulttuuriin ja historiaan.

 • Italia

  Tutustu italian kieleen, tapoihin ja kulttuuriin!

  Oletko lähdössä Italiaan? Pikavisiitti auttaa sinut matkaan. Haluatko opiskella italiaa enemmänkin? Italian peruskurssi on sopiva vaihtoehto, ja sitä käyttivät Talo Italiassa -kilpailijatkin. Molemmissa tutustut myös italialaiseen tapakulttuuriin, josta löytyy lisää Tavat ja kulttuuri- sekä Ruokakulttuuri-osioissa. Abitreenit sopii myös kertaamiseen.

 • Japani

  Tutustu japanin kieleen ja kulttuuriin!

  Japanin kielen alkeiskurssi tarjoaa hyvän alun japanin kielen opinnoille. Samalla tutustut japanilaiseen kulttuuriin. Kiinnostavatko japanin kirjoitusmerkit? Niihinkin voit tutustua täällä.

 • Kiina

  Tutustu Kiinaan, kiinalaiseen tapakulttuuriin, kalligrafiaan

  Kiina on yksi tulevaisuuden tärkeimmistä kielistä myös eurooppalaisille. Opettele alkeet tai tutustu edes kiinalaiseen tapakulttuuriin – sekin auttaa kanssakäymisessä! Kalligrafiaa voit harrastaa pelkästään taidemielessä, ilman kielitaitoa.

 • Kreikka

  Näillä sivuilla voit opiskella kreikan kielen alkeita, kerrata aakkoset tai tutustua Kreikan historiaan.

 • Latina

  Nykykielissä on lainoja latinasta.

  Latinaa ei enää puhuta äidinkielenä, mutta romaaniset kielet, espanja, ranska, italia,romania ja portugali, ovat kehittyneet latinan puhutusta muodosta. Latinaa opetetaan edelleen monissa kouluissa ja yliopistoissa ja se on katolisen kirkon pääkieli. Latinaa käytetään myös lääketieteessä, luonnontieteessä ja oikeustieteessä. Monissa nykykielissä on latinasta peräisin olevia lainasanoja

 • Liettua

  Tutustu liettuan kielen alkeisiin ja Liettuan historiaan.

  Haluatko oppia muutaman sanan liettuan kieltä? Täällä voit tutustua myös Liettuan historiaan.

 • Portugali

  Tutustu portugalin kieleen ja tapakulttuuriin.

  Portugali on maailmankieli, puhujamääränsä perusteella maailman kuudenneksi puhutuin kieli – puhujia sillä on yli 200 miljoonaa ympäri maailmaa.

 • Puola

  Tutustu puolan kielen alkeisiin (ei toimi mobiilissa).

  Puolan kielen alkeet ja kulttuuri tulevat tutuksi Easypolish-kurssilla.

 • Ranska

  Tutustu Ranskaan ja opettele ranskan alkeet matkaeväiksi.

  Ranskan alkeita matkaeväiksi voit opiskella helposti pikavisiitin avulla – ja tutustua samalla ranskalaiseen tapakulttuuriin! Ranskaan ja ranskalaisuuteen voit tutustua myös mielenkiintoisten suomenkielisten artikkelien ja videoiden avulla, joita löydät otsikkojen Ruokakulttuuri sekä Tavat ja kulttuuri alta.

 • Ruotsi

  Treenaa ruotsin kieltä - kouluun, ammattiin, harrastuksiin!

  Ruotsin kieltä voit opiskella täällä erilaisin tavoittein: kerrata lukion ruotsia, treenata yo-kirjoituksia, työlämää tai yleistä kielitutkintoa varten - tai sitten vain elämää varten!

 • Saksa

  Saksan kieltä ja saksankielisten maiden kulttuuria.

  Saksan kieliopinnot sisältävät videomateriaalia, tekstiä ja tehtäviä. Materiaalin avulla voi opiskella saksan kielen alkeita ja fraaseja sekä Itävallassa ja Sveitsissä käytettäviä ilmaisuja.

 • Suomi - Finnish

  Materials for learning Finnish language and culture.

  Welcome to learn Finnish language and culture! These materials are mainly in Finnish, but some of them offer English translations or vocabularies to help the beginners.

 • Turkki

  Turkin kieltä ja kulttuuria matkailijoille.

  Turkki on yksi suomalaisten suosituimmista lomakohteista, mutta turkin kieli on useimmille vieras. Nyt voit opetella sitä lomatarpeiksi ja tutustua muutenkin Turkin historiaan ja ruokakulttuuriin.

 • Unkari

  Unkari on suomen sukulaiskieli

  Sukulaiskieli unkari on kaukainen sukulainen eikä ymmärtäminen käy helposti. Unkarin kieleen voit tutustua viikonloppumatkan tarpeiden verran, ja kulttuuriin tutustuminen käy myös suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla.

 • Venäjä

  Opi venäjää, vaikka vain aakkoset

  Venäjän kieli on haasteellinen, mutta tämä sivusto tarjoaa useita erilaisia mahdollisuuksia oppia sitä: vähän, enemmän tai vain aakkoset. Oletko kiinnostunut venäläisestä kulttuurista ja yhteiskunnasta? Siihenkin on tilaisuus suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla. Uusin sisältökokonaisuus RUS – venäjästä rakkaudella on suunnattu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet 2000-luvun venäläisyydestä!

 • Viittomakieli

  Perustietoa viittomakielestä sekä hyödyllisiä viittomia.

  Viittomakieltä käyttävät kuurojen lisäksi esimerkiksi huonokuuloiset, mutta yhtä hyvin myös kuulevat, kuten viittomakielen tulkit ja opettajat, kuurojen ja huonokuuloisten perheenjäsenet ja ystävät sekä kielen harrastajat.

 • Viro

  Tutustu Viron kieleen, kulttuuriin ja kaupunkeihin.

  Eteläisen naapurimaamme Viron kieli ja kulttuuri on melkoisen tuttua, muttei niin tuttua etteikö lisätieto olisi paikallaan. Täällä voit tutustua lisää molempiin!