Hyppää pääsisältöön

Aivoveritulpan riskin voi löytää silmätestillä

Stock photo: Brown Eye Close Up by Mihai Tamasila

Yksinkertaisella silmätestillä saattaa tulevaisuudessa löytää ne ihmiset, joilla on suuri aivoveritulpan eli aivoinfarktin riski. Samalla laitteella, jolla nykyisin tutkitaan glaukooman eli silmänpainetaudin olemassaoloa, voi havaita kaulavaltimon ahtauman. Tähän tulokseen ovat tulleet Zurichin yliopiston tutkijat.

Kaulavaltimon ahtauma on tauti, jossa verta aivojen etuosaan vievä valtimo ahtautuu ja tukkiutuu. Ihmisillä, joilla on vakava kaulavaltimon ahtauma, on erityisen suuri todennäköisyys saada aivoinfarkti. Ongelmana on kuitenkin se, että tauti on oireeton, eikä sen havaitsemiseen ole olemassa tehokasta ja edullista testiä. Näin tauti jää usein huomaamatta, ennen kuin se johtaa aivoveritulppaan.

Sveitsiläiseen tutkimukseen osallistui 67 potilasta, joilla oletettiin olevan kaulavaltimon ahtauma. Tutkimusryhmä mittasi koehenkilöiden silmien syketaajuuden. Koska kaulavaltimon ahtauma vähentää veren virtausta silmiin, tauti vaikutti testin tulokseen. Ultraäänen avulla varmistettiin, että osallistujilla oli kaulavaltimon ahtauma ja selvitettiin, miten vakava se kullakin yksilöllä oli. Yksinkertaisesta silmätestistä saadut tulokset vastasivat monimutkaisemman ultraäänitutkimuksen löydöksiä.

Tulokset esitellään Ophthalmology-julkaisussa.