Hyppää pääsisältöön

Miten vuodenajat vaikuttavat Lapin järvien elämään?

Stock photo: Ripples by abqchief

Jyväskylän yliopistossa on selvitetty, miten vuodenajat vaikuttavat eläinplanktonin selviytymiskeinoihin Lapin järvissä. Kilpisjärven biologisella asemalla tehty tutkimus on ainutlaatuinen, sillä järviä tutkittiin ympäri vuoden.

Valon määrä ja lämpötila vaihtelevat Lapin järvissä vuodenaikojen mukaan enemmän kuin valtaosassa maailman muita järviä. Pitkä, pimeä talvi ja lyhyt, kylmä kesä vaikuttavat pohjoisen vesiekosysteemin toimintaan ja rakenteeseen. Väitöskirjatutkija Heather Mariash selvitti, mitä vesieliöt syövät kesällä ja minkälaisia keinoja ne käyttävät selviytyäkseen pitkästä talvesta jään alla.

Talvella ja jääpeitteellä on suuri vaikutus kaikkiin vesieliöihin bakteereista kaloihin. Talvella jääpeite estää valon pääsyn järveen. Koska pimeässä yhteyttäminen ei ole mahdollista, kasviplankton puuttuu talvella tunturijärvistä. Kasviplankton on kuitenkin koko vesiekosysteemin perusravinnonlähde. Sen puute talvella vaikuttaa niin eläinplanktonin kuin niitä syövien kalojenkin ekologiaan.

Akvaattisiin tieteisiin kuuluva tutkimus osoitti, että eläinplankton varastoi rasvoja selvitäkseen talvikuukausista. Tätä rasvaa käytetään talvella perusaineenvaihdunnan ylläpitoon. Energianlähde mahdollistaa talvesta selviytymisen ja jään alla tapahtuvan lisääntymisen. Jään alla syntynyt eläinplankton voi heti jäidenlähdön aikaan hyödyntää veteen ilmestyneen kasviplanktonravinnon. Tämä antaa etulyöntiaseman verrattuna niihin eläinplanktonlajeihin, jotka ovat talvehtineet järven pohjassa lepomunina. Munien kuoriutuminen kun voi alkaa vasta, kun vedessä on tarpeeksi valoa ja lämpöä.

Tutkimus auttaa ymmärtämään, minkälaisia sopeutumiskeinoja järvien populaatioilla on ilmastonmuutoksen edetessä.