Hyppää pääsisältöön

Kesäkeittiö: Halstrattuja muikkuja

Keittiömestarit Jaakko Kolmonen ja Veijo Vanamo valmistavat kesäkeittiössä halstrattuja eli hiillostettuja muikkuja sekä kukkakaalia tomaattisalaatin kera.

Tietolaatikko

Muikku on ensisijaisesti sisävesien lohikalalaji. Se on Suomen sisävesien ammattikalastajien tärkein saaliskala, jonka koko vaihtelee 5 - 20 sentin välillä. Pienimmät muikut ovat niin sanottuja neulamuikkuja.

Kesäkeittiö-ohjelmassa näytetään alusta pitäen, miten muikut käsitellään ennen hiillokselle laittoa. Osansa ohjelmassa saavat myös halsterit, jotka ensin sterilisoidaan kuumalla hiilloksella. Kaikki halsterit eivät sovellut usein pienikokoiselle muikulle, ja siksipä terveiset halsterinvalmistajille lähtivätkin halstereiden valikoiman parantamiseksi.

Puhdistetut ja hienoisesti huuhdotut muikut suolataan puolesta tunnista tuntiin. Suolauksen jälkeen muikut ravistellaan suolakiteistä ja asetellaan halsteriin. Kun hiilloksessa on punaisia ja mustia kekäleitä, se alkaa olla parhaimmillaan ja halstraus voi alkaa.

"Avotulen päällä ei hommaa saa missään nimessä tehdä", muistuttaa Jaakko Kolmonen.

Halstratun muikkuaterian seuraksi keitetään vähässä, mutta suolatussa vedessä kukkakaalia, josta on ensin lehdet ja "pisamat" rapsutettu pois ulkonäköä pilaamasta. Salaattina on viipaloituja tomaatteja, jotka ovatkin ravinto-opillisesti oikeaa ruoka-ainetta. Sisältäväthän ne runsaasti kalsiumia ja rautaa sekä A- ja C-vitamiinia. Päälle lusikoidaan kastiketta, jossa mausteina ovat muun muassa suola ja mustapippuri, joka keittiömestarin mukaan on lähes sama kuin valkopippuri.

Teksti: Sirpa Jegorow