Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Suomi on urheilun live-streamien kehitysmaa

Sunnuntain ja maanantain välinen yö. Kello on yli kolme aamuyöllä. Täysin valkoisiin pukeutunut lähes 20 000 ihmisen yleisömeri kannustaa yltiöpäisesti kotijoukkuettaan, kun Miami Heatin tähtipelaaja LeBron James pussittaa pallon korisukan läpi maailman parhaan koripalloliigan finaaliottelussa.

Samalla Länsi-Pasilassa aurinko alkaa pikku hiljaa sarastaa, kun hieron väsyneitä silmiäni tietokoneruudun äärellä – NBA:n finaalien kolmas osaottelu on parhaillaan menossa.

Katson peliä HD-laatuisena suorana lähetyksenä – niin sanottuna live-streamina – netin välityksellä. Näkyisihän peli myös Suomen televisiosta, tosin vain maksukanavalta, ilman HD-laatua. Nykyään internetin streamaus-palveluista onkin tullut penkkiurheilijoille henkireikä, jota ilman useimpien amerikkalaisten ammattilaisliigojen seuraaminen olisi lähes ainoastaan maksukanavien tai laittomien torrentien ja streamien varassa.

Yhdysvalloissa ammattilaissarjat ovat ymmärtäneet otteluiden internet-jakelun tärkeyden täydellisesti.

NBA:lla, NFL:llä, NHL:llä ja MLB:llä on erinomaiset ja vieläpä suhteellisen edulliset netti-tv-palvelut. Itse seuraan koripalloa NBA:n League Pass -palvelun pudotuspelipaketin avulla; voin katsoa kaikki playoff-ottelut HD-laadulla suorina lähetyksinä, ja lysti maksaa noin 60 dollaria, eli noin 50 euroa. NHL:n vastaava GameCenter –nettipalvelu maksaa koko kauden osalta noin 135 euroa. Tähän hintaan sisältyy satoja NHL:n runkosarjaotteluita, pudotuspelit, finaalit sekä yli 800 vanhaa NHL:n klassikkopeliä.

Kaiken lisäksi stream-palvelut toimivat molemmissa kansainvälisesti sekä useilla alustoilla. NBA:n League Passin suoraa lähetystä voin tiirata älypuhelimellani, iPadilla ja tietysti tietokoneella.

Ja mikä parasta, otteluita ei ole pakko katsoa suorana, vaan matsit pysyvät jälkikäteen katsottavina. Tämä palvelee erityisesti ulkomailla asuvia, sillä aikaero voi olla todella raskas. Yhdysvaltain itärannikolla Miamissa ilta on finaalin aikaan vasta nuori, kun taas seitsemän tunnin aikaero painaa suomalaisen penkkiurheilijan pikkutunneille.

Toki urheilukisojen ja -otteluiden nettilähetyksiä on tarjolla myös Suomessa ja suomalaisista liigoista. Esimerkiksi URHOtv näyttää muun muassa koripalloa, jääkiekon SM-liigaa ja jalkapallon Veikkausliigaa nettisivujensa kautta. Hinta ja kuvanlaatu eivät tosin ole olleet kovin mairittelevia verrattuna jenkkien vastaaviin, vaikka kanava tiedottaakin parantaneensa laatua tämän vuoden alussa. 

URHOtv näyttää suomalaista urheilua netissä. Kuvakaappaus

Resurssit ovat tietysti täysin eri maailmoista Yhdysvalloissa ja Suomessa, mutta siitä huolimatta tuntuu kiskonnalta maksaa esimerkiksi yhdestä kotimaisen sarjan (SM-liiga, Korisliiga) pudotuspeliottelusta 15 euroa ja runkosarjapelitkin maksavat 12 euroa per matsi. Hintaa pahempi seikka on kuitenkin suomalaisten lähetyksien laatu. En olisi voinut kuvitellakaan katsovani Suomi-korista yli 20-tuumaiselta näytöltä, sillä kuva pikselöityy niin voimakkaasti. NBA-streamissa tietokoneen voi sen sijaan surutta yhdistää 40-tuumaiseen televisioon laadun kärsimättä.

Eikä kuvanlaatuongelma kosketa vain koripalloa, vaan samasta kärsivät myös muut lajit kuten jalkapallo ja jääkiekko. Esimerkiksi parhaillaan menossa olevia jalkapallon EM-kisoja voi katsoa suorina nettilähetyksinä muun muassa Yle Areenasta. Lähetys kyllä pelaa, mutta kuvantarkkuus ei riitä television ruudulle. Kuten arvata saattaa, tämä on kustannuskysymys.

HD-kuvalaatu nimittäin maksaa - ja paljon. Tästä pitävät huolen internetin maailmanlaajuisia CDN-verkostoja (Content Delivery Network) ylläpitävät tahot kuten vaikkapa Akamai, jolta suomalaiset televisioyhtiöt palvelunsa pääasiassa ostavat. CDN:t ovat sisällön jakamiseen tarkoitettuja verkostoja, joiden avulla voidaan jakaa mediatiedostoja kuten videokuvaa. Verkostot koostuvat palvelimista, joiden kautta kuvavirta tai tiedostot kulkevat käyttäjille mahdollisimman nopeasti.

Yle internetin palvelupäällikön Kari Haakanan mukaan korkeat CDN-kustannukset eivät ole ongelma Yhdysvaltojen rikkaille taalaliigoille.

- Tällä hetkellä CDN-verkostoja tarjoavilla yrityksillä ei ole kilpailua vielä hirvittävästi, mutta tämä muuttuu ajan myötä, sillä hintojen laskiessa myös laadun nostaminen on helpompaa, Haakana kertoo.

Oklahoma City Thunder hassaa tärkeän sivurajasyötön ja on pakotettu rikkomaan Heatin tähtitakamies Dwyane Wadea. Kello lähestyy kuutta ja pelin ratkaisu tiivistyy jälleen viimeisen neljänneksen loppuhetkiin. Wade naulaa kylmähermoisesti molemmat vaparit sukan pohjaan ja peli on selvä. Samaan aikaan Länsi-Pasilassa alkaa näkyä ja kuulua arjen alkamisen merkkejä, kun roska-auto kaartaa kerrostaloni pihaan tyhjentämään lasinkeräyspistettä.

Netissä suomalaiset ovat tosin olleet hereillä koko matsin ajan. Twitterissä aktiivisimmat käyvät jo tiukkaa analyysia pelin tiimoilta. Kiivaimmat urheilukeskustelut on jo vuosia käyty netin keskustelupalstoilla ja sosiaalisessa mediassa. Laajakaistojen nopeuksien kasvaessa, näyttöjen suurentuessa ja laadun parantuessa urheilulähetysten seuraaminen painottuukin entistä voimakkaammin juuri verkkoon.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.