Hyppää pääsisältöön

Avaruuden säteilyuhan testaamista suomalaisin keinoin.

Stock photo: Don't let her fall, she is so fragile... by Dimitri Castrique

Ajattelepa tilannetta, jossa auringosta tuleva hiukkassäteilypurkaus eli niin sanottu aurinkomyrsky mykistäisi useita tietoliikennesatelliitteja samanaikaisesti. Tietoliikenneyhteydet maan päällä eivät toimisi enää tavalliseen tapaan. Esimerkiksi satelliittinavigointijärjestelmiin tulisi katkoksia, jotka vaikuttavat autoilijoiden lisäksi vaikkapa hälytysajoneuvojen ja valtamerilaivojen suunnistamiseen. Katkokset tietoliikenneyhteyksissä lamauttaisivat myös talouden.

Hiukkassäteilyn mikroelektroniikalle aiheuttamia vaurioita käsitellään Arto Javanaisen Jyväskylän yliopiston fysiikan laitokselle tekemässä väitöskirjassa.

Avaruudesta tulevan hiukkassäteilyn tiedetään olevan uhka mikroelektroniikalle. Tutkijoiden mukaan auringon säteilyuhka tulee lisääntymään tulevaisuudessa. Kosmiselta säteilyltä ja auringosta tulevalta hiukkassäteilyltä ei voida kokonaan suojautua. Säteilyn aiheuttamia ongelmia voi kuitenkin minimoida tieteen avulla.

Javanainen esittelee väitöskirjassaan menetelmiä hiukkassäteilyn aiheuttamien vaurioiden testaamiseksi. Hän on kehittänyt uuden tietokoneohjelman, joka perustuu hänen luomaansa vuorovaikutusmalliin. Tietokoneohjelma on jo yleisessä käytössä Euroopan Avaruusjärjestön ESA:n virallisilla säteilytystutkimusasemilla.

Ohjelma kuvaa energian siirtymistä hiukkassäteilyn raskaista energeettisistä ioneista elektroniikkakomponenttimateriaaleihin – jotka ovat yleensä piitä tai piidioksidia. Javanainen on myös ollut kehittämässä uutta menetelmää, jolla mitataan hiukkassäteilyn energian siirtymistä ympäröivään aineeseen.

Kansainväliset avaruusjärjestöt ovat jo vuosia testanneet satelliitteihinsa tulevia elektroniikkakomponentteja ja -järjestelmiä Jyväskylän yliopiston kiihdytinlaboratoriossa