Hyppää pääsisältöön

Karpo paskanhajun jäljillä - lisäaineella eroon hajuhaitoista

Yksi autoteollisuuden historian käännekohdista koettiin 1970-luvulla, kun Yhdysvalloissa siirryttiin käyttämään lyijyttömiä polttoaineita. Hannu Karpon A-studion satiirissa sivutaan polttoaineteollisuuden keksintöjä, mutta pilailun tarkka kohde jää hämärän peittoon.

Loka-auto rymistelee valtatien reunaan. Auton kuljettaja tyhjentää muitta mutkitta koko säiliöauton sisällön tien varteen.

Vallan vahtikoira Hannu Karpo puuttuu tilanteeseen: eihän tämä nyt sovi, että jätevesiä valutetaan ihmisten riesaksi bussipysäkeille. Ja ripotellaan vielä suolaa päälle.

Kuski vakuuttelee, ettei kyseessä ole suola, vaan uusi, radikaali lisäaine, joka puhdistaa liejun kuin taikaiskusta. Eikä paskakaan sirottelun jälkeen enää ollenkaan haise.

Kyseessä on ilmeisesti satiirinen mielenilmaus ajan bensiiniteollisuuden käyttämiä lisäaineita vastaan. Markkinoille tuli aika ajoin mitä erikoisempia autoiluun liittyviä lisäaineita, joista
osaa suositeltiin lisättäväksi bensiinin, toisia öljyn joukkoon.

Liki poikkeuksetta näiden aineiden yhteydessä esitetyt väitteet moottoreiden kohentumisesta tai pakokaasun dramaattisesta puhdistumisesta olivat tuulesta temmattuja.

Vastaaviin ihmeaineisiin onkin syytä suhtautua varovaisen kriittisesti myös tulevaisuudessa. Muuten voi paskanhaju yllättää.

Teksti: Ville Matilainen
Lähteet: Neste Oil Bensiiniopas

Kommentit
 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto