Hyppää pääsisältöön

Karpo paskanhajun jäljillä - lisäaineella eroon hajuhaitoista

Yksi autoteollisuuden historian käännekohdista koettiin 1970-luvulla, kun Yhdysvalloissa siirryttiin käyttämään lyijyttömiä polttoaineita. Hannu Karpon A-studion satiirissa sivutaan polttoaineteollisuuden keksintöjä, mutta pilailun tarkka kohde jää hämärän peittoon.

Loka-auto rymistelee valtatien reunaan. Auton kuljettaja tyhjentää muitta mutkitta koko säiliöauton sisällön tien varteen.

Vallan vahtikoira Hannu Karpo puuttuu tilanteeseen: eihän tämä nyt sovi, että jätevesiä valutetaan ihmisten riesaksi bussipysäkeille. Ja ripotellaan vielä suolaa päälle.

Kuski vakuuttelee, ettei kyseessä ole suola, vaan uusi, radikaali lisäaine, joka puhdistaa liejun kuin taikaiskusta. Eikä paskakaan sirottelun jälkeen enää ollenkaan haise.

Kyseessä on ilmeisesti satiirinen mielenilmaus ajan bensiiniteollisuuden käyttämiä lisäaineita vastaan. Markkinoille tuli aika ajoin mitä erikoisempia autoiluun liittyviä lisäaineita, joista
osaa suositeltiin lisättäväksi bensiinin, toisia öljyn joukkoon.

Liki poikkeuksetta näiden aineiden yhteydessä esitetyt väitteet moottoreiden kohentumisesta tai pakokaasun dramaattisesta puhdistumisesta olivat tuulesta temmattuja.

Vastaaviin ihmeaineisiin onkin syytä suhtautua varovaisen kriittisesti myös tulevaisuudessa. Muuten voi paskanhaju yllättää.

Teksti: Ville Matilainen
Lähteet: Neste Oil Bensiiniopas

Kommentit