Hyppää pääsisältöön

Perinteiset hämäläiset juhannushäät

Juhannus on meillä herttainen -ohjelmassa seurataan hämäläisiä juhannushäitä legandaarisen Carl-Erik Creutzin selostamana.

Vuonna 1977 valmistuneessa ohjelmassa 25-vuotiaat Matti Reponen ja Kirsti Toni saavat toisensa perinteisin häämenoin Teiskon Maisansalossa Tampereella. Ohjelmassa nähdään muun muassa vihkitilaisuus Näsijärven rannalla, tunnelmia hääjuhlasta ja musiikkiesityksiä.

Raportti hämäläishäistä on nykykatsojalle mielenkiintoinen, koska tavallisen parin hääjuhla on selostettu kokonaisuudessaan. Selostaja Carl-Erik Creutz aloitti uransa Yleisradion kuuluttajana vuonna 1939. Creutz jäi eläkkeelle vuonna 1976, mutta tunnetulla äänellä oli kysyntää myös virkavuosien jälkeen. Creutz selostaa hämäläishäät värikkäästi, mutta huolitellusti. Ohjelman alussa selostajakonkarille sattuu pieni inhimillinen virhe: "Morsiuspari saapuu omenakuupujaa, omenapuukujaa pitkin."

Hääparin ja häävieraiden lisäksi ohjelmassa esiintyy myös M.A. Numminen. Hän esittää hääjuhlassa kappaleen Maailma se on kuin silkkiä vaan. Musiikkiesitysten lisäksi Numminen pohtii ohjelmassa rakkauden merkitystä. Numminen kertoo, ettei itse mielellään laula lemmenlauluja, mutta kuitenkin säveltää niitä muiden laulettavaksi. Rakkauden pukemisen sanoiksi Numminen sanoo olevan hankalaa. Niinpä hänen vaimonsa kirjoittaa tavallisesti sanat Nummisen säveltämiin rakkauslauluihin.