Hyppää pääsisältöön

Lasse Virén kuin Paavo Nurmi viisikymmentä vuotta aiemmin

Juoksijalegenda Lasse Virén keräsi yleisurheilun vuoden 2005 MM-kisojen avajaisissa suurimmat suosionosoitukset.

Yleisurheilun MM-kilpailut järjestettiin vuonna 2005 Helsingissä. Vaikka avajaisia juhlittiin sateisessa säässä, oli Olympiastadionilla tunnelma kohdallaan. Virallisten joukkue-esittelyiden jälkeen oli Suomen aika varastaa show.

Illan suurimmat suosionosoitukset keräsi nelinkertainen olympiavoittaja, juoksijalegenda Lasse Virén, joka kantoi Suomen lipun stadionille juosten. Hetkessä kuvailtiin olleen jotain samaa, kuin Paavo Nurmen olympiasoihdun sytytyksessä samalla paikalla yli viisikymmentä vuotta aiemmin.

Avajaisilta oli merkittävä myös toisesta syystä. Heti Virénin juoksun jälkeen stadionyleisö hiljentyi Hiroshiman pommituksen 60-vuotismuistopäivän johdosta ja ilmaan laskettiin symbolisena eleenä rauhankyyhkyjä.

Teksti: Ville Matilainen

Tietolaatikko

Helsingin maailmanmestaruuskilpailut olivat vuoden 2005 suurin urheilutapahtuma ja kaikkien aikojen kansainvälisin urheilutapahtuma Suomessa. Kisat oli alun perin tarkoitus järjestää Lontoossa, mutta koska Lontoon stadionin valmistumista aikataulussa ei pystytty takaamaan, päätti IAAF järjestää kilpailut Helsingissä. Avajaisshown suunnittelivat Matti Heusala ja Ande Päiväläinen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto