Hyppää pääsisältöön

Pitkämäen kyynärpää keskeytti kipuilun ja vipusi keihään EM-pronssiin 2010

Tero Pitkämäki hankki Suomen ainoan mitalin yleisurheilun EM-kisoissa Barcelonassa 2010. Kisan varsinainen jymy-yllätys oli saksalaisen de Zordon hopeaheitto — selostaja Antero Mertarannan sanoin "hirvittävän pitkä paukku".

Tero Pitkämäki taisteli vaikeahkon kauden jälkeen pronssille Barcelonan EM-kisojen miesten keihäskilpailussa. Hänen kyynärpäänsä kunto herätti huolta ennen finaalia, mutta käsi kesti loppukilpailun rasitukset.

Barcelonassa Pitkämäki aloitti vaisusti, mutta kiskaisi finaalin viidennellä kierroksella parhaan heittonsa 86,67 metriä. Myös kuudes heitto ylsi yli 86 metrin.

EM-kultaa juhli odotetusti norjalainen Andreas Thorkildsen (tulos 88,37), joka otti nyt viidennen arvokisakultansa. Hopean vei finaalin musta hevonen, saksalainen Matthias De Zordo omalla ennätyksellään 87,81. Teemu Wirkkala oli kisassa viides.

Pitkämäen hopeaheitto jäi vain 25 sentin päähän hänen kauden parhaasta tuloksestaan. Se oli metrejä hänen ennätyksiään lyhyempi, mutta silti arvokisauran toiseksi pisin heitto.

Pitkämäki saavutti Barcelonassa arvokisojen neljännen mitalinsa. Osakassa Pitkämäki juhli MM-kultaa, Göteborgin EM-kisoista heltisi hopeaa ja Pekingistä saaliina oli olympiapronssi.

Teksti: Jukka Lindfors & Yle Urheilu