Hyppää pääsisältöön

Ulkomaalaistoimittajat kertoivat mielipiteitään suomalaisfestarista

Mitä ulkomaalaiset taloustoimittajat pitivät suomalaisfestivaalista ja mitä he tekisivät itse suomalaisella festarikentällä toisin?

Festariyleisöä Provinssirockissa. // Kuva: Tomi Mikola/YleX

Pääosin toimittajista koostuva naisjoukko saapui Seinäjoen Provinssirockiin tutustumaan suomalaiseen festivaaliin. Millainen mielikuva suomalaisesta festivaalista jäi?

- Ensimmäisenä huomasimme suomalaisen vieraanvaraisuuden. Kaikki olivat hyvin vastaanottavaisia ja hymyileviä, tunsimme olomme hyvin kotoisaksi. Minusta artistikattaus oli erittäin hyvä, koska mukaan oli saatu myös muutamia kansainvälisiäkin ykkösiä, The Banker Magazinen toimittajana työskentelevä italialainen Silvia Pavoni kertoo.

Myös Fdi Magazinen (Financial Timesin investointijulkaisun) toimittajana toimivan Courtney Fingarin mukaan ilmapiiri Provinssirockissa oli hyvin rento. Festivaalikävijät olivat Fingarin mukaan melko nuoria.

- Yleisössä on kuitenkin kunnollinen sekoitus väkeä, eikä alkoholinkulutuksessakaan ole mitään väärää, Fingar sanoo hymyillen.

Silvia Pavonin mukaan oli herttaista huomata, kuinka vanhemmat toivat pieniä lapsiakin festivaalille kuulosuojaimet päässään.

- Se tarkoittaa sitä, että kyseessä on ystävällinen festivaali, jonne uskaltaa tuoda pienen lapsenkin. Minullakin on pieni lapsi, ehkä otan hänet ensi vuonna mukaani, Pavoni sanoo.

Mitä muuttaisitte suomalaisissa festivaaleissa tai nimenomaan Provinssirockissa, jossa juuri vierailitte?

- Luulisin että suurempi määrä ulkomaalaisia esiintyjiä vetäisi enemmän väkeä. On kuitenkin mielenkiintoista tutustua myös suomalaiseen musiikkiin. Ehkä kaksi tai kolme ulkomaalaista suurempaa nimeä tekisi festivaalista paremman, Courtney Fingar sanoo.

Fingarin mielestä ainakin Provinssirockissa turvajärjestelyt olivat hyvät. Hän naureskelee, että kotimaassaan Yhdysvalloissa porteilla olisi varmasti metallinpaljastimetkin. Toimittajien mukana kulkeneen kanadalaisen kaivosfirman konsultti Sue Longo sanoo, että Provinssissa oli hänestä helppo kulkea lavojen välillä ja festivaalialue oli miellyttävä.

- Monilla festivaaleilla pitää tallustella pitkiä matkoja. On mukavaa kun ei tarvitse kävellä tunteja paikasta toiseen. Äänetkään eivät puuroudu, kun useampi bändi soittaa samaan aikaan.

Fingarin ja Pavonin lisäksi saman ystäväporukan kanssa Provinssirockiin olivat saapuneet myös Giganne Brownell, joka on New York Timesin toimittaja sekä Inna Kuzenina, joka toimii Financial Timesissa johtotehtävissä. Kuzenina tunnustautui suureksi kotimaisen Poets Of The Fall -yhtyeen faniksi.