Hyppää pääsisältöön

Petri Wallin benjihyppy

Kingston Wall -yhtyeen nokkamies intoili benjihypystä ja suunnitteli laskuvarjohyppykurssin aloittamista. Kolme vuotta myöhemmin Walli riisti oman henkensä. Videolle taltioitu hyppy on tämän johdosta irvokas esimerkki siitä, miten arvaamatonta elämä joskus on.

Tietolaatikko

Kitaristi Petri Wallin (1969-1995) ja basisti Jukka Jyllin vuonna 1987 perustama helsinkiläisyhtye sai tunnetuimman kokoonpanonsa vuonna 1990, jolloin rumpali Sami Kuoppamäki liittyi siihen. Kingston Wall teki omalle Trinity-merkilleen studioalbumit "I" (1992), "II" (1993) ja "Tri-Logy" (1994). Vuonna 2005 ilmestyi vanhoista livenauhoista koottu "Real Live Thing".
Bändi teki viimeisen keikkansa joulukuussa 1994, minkä jälkeen se ilmoitti lopettavansa.
Puoli vuotta myöhemmin Petri Walli kuoli hypättyään Töölön kirkon tornista. Itsemurhan tarkka motiivi on jäänyt selvittämättä.

"Onko mitään mageempaa tunnetta? Toi oli tosi nastaa! Nyt tämä oli viimeinen ratkaisu siihen, että menen ihan varmasti laskuvarjohyppykurssille", kitaristi-laulaja Petri Walli hihkuu kesällä 1992.

Wallin tyytyväisyydelle on hypyn aiheuttaman adrenaliiniryöpyn lisäksi myös toinen selitys. Kingston Wall oli alkuvuonna julkaissut ensilevynsä ja tulevaisuus näyttäytyi tuolla hetkellä Wallille aurinkoisena.

Suomi -75 Rock-tapahtumassa nauhoitettu benjihyppy asettuu nyttemmin erittäin traagisiin kehyksiin. Petri Walli riisti itse oman henkensä hyppäämällä Töölön kirkon tornista vain kolme vuotta myöhemmin.

Kohtalon ivaa vai ironiaa? Kukin päättäköön itse.

Teksti: Ville Matilainen

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto