Hyppää pääsisältöön

Seikkailua ja sellomusiikkia lomailevalle koululaiselle

Aaro Heinänen. Kuva: Timo Heinänen.

Uuteen musiikkineuvolaan otti yhteyttä äiti, joka kertoi kymmenen vuotiaan poikansa kiinnostuneen sellomusiikista ja klassisesta. Hän haluaisi kovasti ruokkia innostusta ja RSOn soolosellisti Eeva Rysä lupasi auttaa. (Kuva: Timo Heinänen)

Aaro Heinänen viettää tällä hetkellä kesälomaa ja musiikin kuuntelulle on hyvää aikaa. Hän soittaa itse rumpuja bändissä, joka soittaa lähinnä rokkia . ”Emme ole vielä tehneet kuitenkaan yhtään omaa biisiä”, hän toteaa.

Hän pitää Star Warsin ja Harry Potterin musiikista. Kaveripiirissä kuunnellaan lähinnä populaarimusiikkia, mutta luokkakaverina on yksi sellisti ”Luultavasti hän kuuntelee klassista.” Sellomusiikki miellyttää Aaron korvaa. Siinä on mukavan matala ääni.

Näistä lähtökohdista Eeva Rysä ryhtyi työhön. Hän on kahden teini-ikäisen pojan äiti ja ymmärtää hyvin äidin halun innostaa lastaan taidemusiikin pariin. Hänen poikansa ovat toimineet myös listan koekaniineina ja hyväksyneet valinnat.

PlaneetatGustav Holst Orketesterisarja Planeetat, osa Mars
"Jos tykkää Star Warsin musiikista, niin voisi kuvitella että pitää myös tästä. Kappaleessa on marssi- ja poikaenergiaa. Star Warsin musiikin on säveltänyt John Williams ja hän on varmasti saanut vaikutteita Holstin planeetoista säveltäessään musiikkia elokuvaa varten."


Ravel: PavaneMaurice Ravel: Pavane kuolleelle prinsessalle
"Sellon jälkeen hienoimpia soittimia on käyrätorvi. Maurice Ravel on orkestroinnin mestari ja Pavane kuoleelle prinsessalle osoittaa, miten soittimia voidaan käyttää hienosti, unenomaisesti. Olen kuunnellut itse tätä kappaletta lapsena ja mietin aina, onko prinsessa kuollut, jospa hän vain nukkuu."


Romeo ja JuliaSergei Prokofjev: Montaguet ja Capuletit baletista Romeo ja Julia
"Lapsena kuuntelimme tätä kappaletta siskoni kanssa ja muistan siskoni olleen siitä aivan innoissaan. Baletti kertoo Romeo Montaguesta ja Julia Capuletista, joiden suvut ovat olleet riidoissa pitkään. Tässä kappaleessa nämä vihoissa olevat suvut kohtaavat tanssiaisissa ja musiikki on mahtipontista ja sotaisaa."


SibeliusJean Sibelius: Sinfonia nro 3, osa 1
"Tämä valinta liittyy omaan lapsuudenkokemukseeni. Olin Limingan musiikkileirillä 10-vuotiaana ja siellä oli vieraileva amerikkalainen nuoriso-orkesteri joka soitti tämän kappaleen. Se on muodoltaan perinteinen sinfonia, joka alkaa iloisella duuriteemalla. Toinen teema on valittava ja kulkee mollissa. Osan läpi kulkee dynaaminen syke."


ShostakovitcshDmitri Šostakovitš: Sellokonsertto nro 1, osa 1 Allegretto
"Tämä on sellainen kappale, että kun sen kuulee kerran, se jää mieleen. Kyseessä on aika ponteva kappale, jossa sello on moottori joka ei pysähdy koskaan. Olen valinnut joitakin sellistin kantaohjelmistoon kuuluvia kappaleita ja tämä on yksi sellainen."


VivaldiAntonio Vivaldi: Sellosonaatti nro 6 B-duuri osat 1 ja 2
"Vivaldi sävelsi tyttökoulun oppilaille kappaleita, jotta pääsisivät harjoittelemaan musiikkia ja luultavasti hänellä oli ajatuksena, että nuori ihminen soittaisi niitä. Barokkimusiikkia esitetään monella tavoin. Tässä soittaa Anner Byjlsma, joka on tutkinut vanhoja esitysohjeita. Tämä sonaatti on nuoren sellistin kantaohjelmistoa."


BachJohann Sebastian Bach: Bourrée sarjasta nro 4 soolosellolle Es-duuri
"Myös tämä kappale kuuluu sellokirjallisuuden kulmakiviin. Kappaletta voi tulkita monin eri tavoin ja sitä soitetaan mm. kitaralla, pasuunalla ja kontrabassolla. Sarjan osat, joista olen valinnut tähän yhden, ovat tansseja ja tätä kuunnellessa voi kokeilla pystyisikö sen mukana tanssimaan."


Malte BurbaAdriana Hölszky: Duo
"Esiintyjänä tässä on Malte Burba, tunnettu saksalainen trumpetisti, alansa huippu. Valitsin tämän, koska oma poikani soittaa trumpettia ja siinä on kiinnostava äänimaailma."
Anton Webern: 3 pientä kappaletta opus 11
"Webernin kolmessa kappaleessa on tiivistettynä paljon asiaa ja niitä kuunnellessa joutuu hieman hieromaan älynystyröitä. Minusta ne ovat kaiken musiikin kulmakiviä. Näitä ei joudu kuuntelemaan pitkään, koska mitään ei jauheta eikä toisteta."


KroumataHanna Hartman: Shadowbox, esittäjä Kroumata- ensemble (Youtube-video)
"Kroumata –ensemble on lyömäsoitinyhtye, joka kokeilee uusia äänimaailmoja kuin myös visuaalisia maailmoja. Tausta-ajatuksena on legendaarisen nyrkkeilijän Muhammed Alin sitaatti: Liitele kuin perhonen, mutta iske kuin mehiläinen."Eeva Rysä. Kuva Eeva RysäEeva Rysä on Radion sinfoniaorkesterin soolosellisti. Kesällä hän on vapaalla orkesteritoiminnasta, mutta työt musiikin parissa jatkuvat. Hän opettaa Limingassa Musiikkiviikkojen musiikkileirillä ja Kälviän kansainvälisellä musiikkileirillä. Heinäkuussa ehtii tehdä vähän puutarhatöitä, mutta elokuussa Eeva esiintyy Suomalaisen kamariorkesterin riveissä Tammisaaren kesäfestivaaleilla ja Helsingin Juhlaviikoilla RSO esittää Esa-Pekka Salosen johdolla vierailukonsertin, jossa kuullaan Wagnerin Tristan ja Isolde. Vielä elokuun lopuussa hän ehtii esiintymään Berliinin kaupunkifestivaaleille, Zeitgenössische Oper Berlin, joka on Berliinin uuden musiikin tapahtuma. "Ja koko ajan pitää harjoitella myös syksyä varten", Eeva toteaa.
Teksti Sandra Saulo - Kuvat Timo Heinänen ja Eeva Rysä
Haluaisitko itsellesi laaditun soittolistan?
Tutustu ohjeisiin

Kuuntele myös
Musiikista naisenergiaa lapsiperheen äidille

Minimalismia punkin ja rapin ystävälle

Julkaistu 27.6.2012