Hyppää pääsisältöön

Allu Tuppurainen palasi Röllin juurille

Harvalle näyttelijälle osuu urallaan sellainen jättipotti, että pystyy tekemään itse luomallaan hahmolla täyden näyttelijänuran. Allan "Allu" Tuppuraisen tapauksessa itse luodusta hahmosta on tullut suoranainen instituutio. Kyse on tietenkin Rölli-peikosta.

Rölli-peikko on kieltämättä Suomen kansakunnan merkkihenkilöitä. Rölli inhoaa peseytymistä, pussaamista ja kaikkea kaunista. Peikko reuhaa, piereskelee ja syö lötjäkkeitä.

Allu Tuppurainen kertasi Arto Nybergin haastattelussa vaiheitaan Röllin parissa. Röllin menestyksen salaisuutena Tuppurainen pitää hahmon moniulotteisuutta. Kukin katsoja pystyy helposti löytämään itsestään pienen Röllin.

Rölli-peikko syntyi vuonna 1985 ja teki ensiesiintymisensä kuunnelmissa. Pian Rölliä sitten vietiin. Röllin seikkailut tv-sarja on edelleen monelle suomalaiselle se mistä peikko parhaiten muistetaan. Valkokankaalla Rölli debytoi jo vuonna 1991 ja toinen elokuva valmistui 2001. Vuonna 2007 ensi-iltaan tuli ensimmäinen täyspitkä Rölli-animaatio Röllin sydän. Röllin ääninäyttelijänä oli tietenkin Tuppurainen.

Ympyrä hahmon ympärillä oli sulkeutunut.

Röllin sydämen myötä Tuppurainen teki itse asiassa paluun peikon rooliin. Vuonna 2002 hän oli ripustanut hahmon kertaalleen naulaan.

"Se on aika pitkä aika heilua tuolla, häntä pyllyssä. Itselleni tuli ehkä tarve siirtää tätä hommaa jo eteenpäin", Tuppurainen kommentoi Arto Nybergin haastattelussa.

Teksti: Ville Matilainen

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto