Hyppää pääsisältöön

Tässä ovat kolajuomien suurimmat riskitekijät

Kolajuomien myynti on maailmanlaajuinen miljoonabisnes, mutta säännöllisellä limsan lipittelyllä voi olla haittansa. Mitkä ovat pahimmat kofeiinilähteet? Katso!

Kuvassa punainen tölkillinen Coca-Colaa naisen kädessä. // Kuva: European pressphoto agency

Kolajuomia kulutetaan erityisen paljon nuorten ja nuorten aikuisten keskuudessa. Moni saattaa huomaamattaan nauttia päivän aikana merkittäviä määriä kofeiinia huolettomasti limsaa juodessa. Valtion ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeri Raija Karan mukaan kannattaa muistaa, että kyseessä on kuitenkin piristävä aine.

- Kolajuomissa muihin virvoitusjuomiin verrattuna merkittävää on se, että ne sisältävät kofeiinia. On olemassa kofeiiniherkkiä ihmisiä, joille se saattaa aiheutua sydämentykytystä ja unettomuutta.

Erityisen suurena riskinä pidetään lasten ja nuorten lisääntynyttä energiajuomien kulutusta eikä suotta, sillä yhdessä pienessä tölkillisessä energiajuomaa on 105 milligrammaa kofeiinia. Lasten sietokykyyn nähden se on varsin suuri määrä.

- Lapsilla on todettu, että jo 50 milligramman annos kofeiinia päivässä saattaa aiheuttaa riippuvuutta ja mikäli kofeiinia ei nauti säännöllisesti voi siitä seurata vieroitusoireita.

Karan mukaa kolme isointa pahaa kolajuomissa ovat kofeiini, sokeri ja hapot, jotka aiheuttavat niin riippuvuutta kuin reikiä hampaisiin.

- Sokeripitoisten kolajuomien happamuus on todella haitallista hampaille. Kevytlimsan nauttiminen useaan kertaan päivässä aiheuttaa yhtälailla hampaissa eroosiota.

Näin paljon kofeiinia sisältävät tyypilliset kofeiinilähteet:

Kahvi (0,2l) – 100 milligrammaa
Tölkillinen energiajuomaa (0,33l) – 105 milligrammaa
Pullollinen kolajuomaa (0,5l) – 65 milligrammaa