Hyppää pääsisältöön

Vammaisurheilija ei esteitä kumartele

Eteläafrikkalainen Oscar Pistorius ja suomalainen Taneli Tenhunen ovat olympiatason urheilijoita, joissa yhdistyvät lahjakkuus ja peräänantamattomuus. Raajavamma ei ole estänyt kumpaakaan tavoittelemasta urheilumenestystä kestävyyttä ja nopeutta vaativissa lajeissa.

Paraurheilija Oscar Pistorius kilpailee pikajuoksussa polvien alapuolelle kiinnitettyjen joustavien hiilikuituproteesien avulla. Pistorius halusi osallistua Pekingin olympialaisiin 2008, mutta kansainvälinen yleisurheiluliitto (IAAF) ilmoitti, että Pistorius saisi proteeseistaan selvää hyötyä muihin juoksijoihin verrattuna. Urheilun kansainvälinen vetoomustuomioistuin (CAS) puolestaan antoi Pistoriukselle mahdollisuuden kilpailla olympialaisissa. Mutta osallistuminen jäi tuolloin haaveeksi, sillä Pistorius ei alittanut kisoissa 400 metrin A-rajaa.

Haastattelussa Pistorius myönsi pettyneensä tulokseen, mutta totesi myös, että hän ei ollut juossut yli vuoteen. Siksipä tulokseen oli suhtauduttava realistisesti.

Taneli Tenhunen oli pitkään ainoa suomalainen, joka on päässyt pyörätuolitenniksen huipulle. Hän on kilpaillut kansainvälisillä tenniskentillä ja edustanut siellä Suomea. Hän on myös olympiatason urheilija, joka edusti Suomea muun muassa Pekingissä 2008. Tenhunen selviytyi Pekingissä toiselle kierrokselle eli 32 parhaan joukkoon.

Tenhusen mukaan tennis on vaativa laji pystypelaajalle, mutta erityisen vaativa se pyörätuolipelaajalle.

Teksti: Sirpa Jegorow

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto