Hyppää pääsisältöön

Suomen puulajit Tikkunikkarien käsittelyssä

Kaapon, eli Kari Mannisen ohjauksessa puusta syntyy vaikkapa avaruusalus, kun tekemässä on kolme Tikkunikkaria, Aku Manninen (vas.) sekä Atso ja Taika Sariola.
Kaapon, eli Kari Mannisen ohjauksessa puusta syntyy vaikkapa avaruusalus, kun tekemässä on kolme Tikkunikkaria: Aku Manninen (vas.) sekä Atso ja Taika Sariola. Kaapon, eli Kari Mannisen ohjauksessa puusta syntyy vaikkapa avaruusalus, kun tekemässä on kolme Tikkunikkaria, Aku Manninen (vas.) sekä Atso ja Taika Sariola. Kuva: Harri Halonen / Yle Kari Manninen,Pikku Kakkonen,lastenohjelmat,puutyöt,puu,1998,Taika Sariola

Tunnistatko Suomen puut? Eipä hätää. Tikkunikkarit esittelevät tavallisimmat lajit ja antavat samalla vinkkejä kädentaitoisille mitä mistäkin puusta sopii valmistaa. Kokeile ja tee perässä. Mutta muista, puukon kanssa täytyy olla varovainen. Tikkunikkarit on nähty ensi kerran Pikku kakkosessa vuonna 1998.

Mikä erottaa kuusen ja männyn? Entä mikä puu tuottaa marjoja ja mikä terhoja? Tikkunikkarit: Kaapo, Taika, Aku ja Atso esittelevät Suomen yleisimmät puulajit ja niiden erikoisuudet. Kotimaisista puistamme riittää yhteen jos toiseenkin askareeseen.

Haapa on oivallinen vuoleskelupuu, josta näppäräkätinen veistelijä tekee vaikka leluauton. Koivusta taas valmistuu vihtojen ja virsujen lisäksi vaikka nukketalon koristeita.

Havupuu mänty muokkautuu osaavissa näpeissä käpylampaiksi tai kaarnaveneiksi, kun taas kuusesta tekaistaan soittimia.

Lepän kanssa annetaan mielikuvitukselle valta eikä lopputulos ole enää tästä galaksista. Omenapuu tarjoilee syksyisin mahantäytettä ja oksankappaleista saadaan aikaiseksi avaimenperiä.

Ohutrunkoisesta pajusta veistellään pilli ja tammen terho yritetään saada kasvamaan. Pihlajapuu taipuu leikkivanteeksi ja katajasta taivutellaan muun muassa jousipyssy. Tätä tekemisen melskettä seuratessa tulee väkisinkin pohtineeksi, miten sitä välillä tuntuu, ettei ole muka mitään tekemistä.

Ulos ja metsään!

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto