Hyppää pääsisältöön

Sääksi on erikoistunut kalaravintoon

Sääksi saalistaa
Sääksen saaliskalan optimikoko on 300g. Kuva: Risto Salovaara/Yle Sääksi saalistaa Kuva: Risto Salovaara/Yle kalat,petoeläimet,petolinnut,linnut,sääkset

Sääksi, vanhemmalta nimeltään kalasääski, on yksinomaan kalaravintoon erikoistunut petolintu. Sääksi on Kanta-Hämeen maakuntalintu ja Valkeakosken kaupungin nimikkolintu.

Tietolaatikko

Sääksi eli kalasääski
(Pandion haliaetus)

 • Heimo: sääkset
 • Lahko: päiväpetolinnut
 • Pituus: 53–61 cm
 • Siipiväli: 140–165 cm
 • Paino: koiras 1200–2000 g, naaras 1500–2200 g

Sääksi pesii harvalukuisena koko Suomessa etelärannikolta Lapin perukoille. Sen pesivä kanta on noin 1200 paria. Tavallisimmin sääksen näkee kalastamassa järvien ja merenlahtien matalissa poukamissa tai matkalennossa kohti pesää saaliskala tiukasti kynsissä.

Sääksen pesä on aina puun latvassa, mistä on hyvä näkyvyys ympäristöön. Matkaa saalistusalueille voi olla kymmeniäkin kilometrejä. Tavallisesti niin pitkälle ei kuitenkaan tarvitse lentää.

Huimia syöksyjä

Parhaiten sääkseen ja sen saalistussyöksyihin pääsee tutustumaan Pirkanmaalla Kangasalla Sääksisäätiön ylläpitämässä Pohtiolammen sääksikeskuksessa. Alueella on yleisölle tarkoitettu iso tarkkailukoju ja kuvaajille rakennettuja erikoispiiloja. Vilkkainta saalistus kala-altailla ja luonnonvesissäkin on heinä-elokuussa.

Sääksikoiras kalastaa ravinnon myös puolisolleen ja poikasilleen. Kesän aikana sääksiperhe syö arviolta ainakin 80 kg kalaa. Saaliskala painaa keskimäärin 300 grammaa.

Sääksen talvehtiminen

Sääksi on pitkänmatkan muuttaja, jonka muuttoaikaa ja -reittejä on selvitetty satelliittiseurannan avulla. Pohjois-Suomen sääkset lähtevät muuttomatkalle yleensä syyskuussa, Etelä-Suomen sääkset jo elokuun puolella.

Laji talvehtii läntisessä Afrikassa ja Guineanlahden ympäristössä, joten muuttomatka on pitkä ja vaarallinen. Moni onnistuu ylittämään Itä-Euroopan melko turvallisesti, mutta Välimeren tienoilla alkavat vaikeudet ja Afrikan puolella kuivan Saharan ylitys on aina hankalaa. Muuttomatkan rasitukset ja luvaton metsästys koituvat usein sääksien turmioksi.

Onko saalis kynsissä? Kuva: Risto Salovaara/Yle

Onko saalis kynsissä? Kuva: Risto Salovaara/YleOnko saalis kynsissä? Kuva: Risto Salovaara/Yle
Sääksen pesä on korkean puun latvassa. Kuva: Risto Salovaara/Yle

Sääksen pesä on korkean puun latvassa. Kuva: Risto Salovaara/YleSääksen pesä on korkean puun latvassa. Kuva: Risto Salovaara/Yle
Sääksi. Kuva: Risto Salovaara/Yle

Sääksi. Kuva: Risto Salovaara/YleSääksi. Kuva: Risto Salovaara/Yle
Sääksi vartiopaikallaan. Kuva: Risto Salovaara/Yle

Sääksi vartiopaikallaan. Kuva: Risto Salovaara/YleSääksi vartiopaikallaan. Kuva: Risto Salovaara/Yle

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Opettajalle

 • Sää ja ilmasto

  Ilmaston ja sään havainnointi

  Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.

 • Miehulainen, rieska, äänenkauna – testaa, tunnistatko Agricolan keksimät sanat!

  Mitä tarkoittavat rupeemus, huonollisuus ja vertaveli?

  Mikael Agricolan päivää vietetään 9. huhtikuuta. Agricola keksi suomen kieleen tuhansia sanoja, joista suurin osa on edelleen käytössä; esimerkiksi hallitus, isänmaa, omatunto ja raatihuone. Mutta monet ovat unohtuneetkin: arvaatko, mitä tarkoittavat nämä Agricolan keksimät, sittemmin kielestä kadonneet tai merkitykseltään muuttuneet sanat?

 • Vappu on kevään, työn ja ylioppilaiden juhla

  Vappua on vietetty jo 700-luvulla Saksassa.

  Vappu vietetään 1. toukokuuta. Se merkitsee useimmille iloista karnevaalijuhlaa kevään tulon kunniaksi. Se on myös työväen ja ylioppilaiden juhlapäivä. Vappu, suomalaisen työn päivä, on virallinen liputuspäivä.

 • Ihminen

  Ihmiset hahmottavatmaailmaa aistien välityksellä.

  Ihmiset hahmottavat ja ymmärtävät maailmaa aistien välityksellä. Jos jokin aisteista ei toimi, muut aistit pyrkivät korvaamaan sen. Ihmisen perusaistit ovat näkö-, kuulo-, haju-, maku- ja tuntoaisti. Miten ne toimivat? Entä miten sydän toimii? Millainen on keuhkojen rakenne? Ja kuinka mahalaukku mahtaa toimia?

 • Luontoa harrastamaan

  Suomen luonnosta voi nauttia monin tavoin.

  Suomessa edellytykset luonnon havainnointiin ja harrastamiseen ovat hyvät. Meillä on esimerkiksi laajat jokamiehenoikeudet, joista monissa maissa voi vain haaveilla.

 • Solubiologia

  Kaikki elämä maapallolla muodostuu soluista. Pienimmät eliöt koostuvat vain yhdestä solusta. Ihmisen keho sisältää miljardeja soluja, jotka ovat erilaistuneet kudoksiksi. Solun toimintaa ohjaa sen tumasta löytyvät DNA-molekyylit. Geenit ovat DNA:n osia joiden perusteella solun työkalut ja rakennusaineet, proteiinit, valmistetaan.

 • Avaruus

  Miten planeetat ovat syntyneet? Miten Maan ja Kuun liikkeet vaikuttavat vuorokaudenaikoihin ja vuodenaikoihin? Tutustu myös lähemmin aurinkokuntaan ja havainnoi taivaalla näkyviä valoilmiöitä sekä ammenna tietoa tähtitieteen historiasta.

 • Elinympäristöt

  Millaisia lajeja elää suolla, millaisia taas metsässä? Näillä sivuilla voit katsella ja kuunnella ohjelmia suomalaisista metsä- ja suotyypeistä. Tutustu myös keväiseen saaristoon ja kaupunkiin elinympäristönä.

 • Hyönteiset ja muita selkärangattomia

  Tiesitkö, että muurahaiset pitävät kirvoja kotieläiminään? Entä montako jalkaa tuhatjalkaisella todellisuudessa on? Tutustu näihin ja moniin muihin Suomen luonnossa eläviin pikku ötököihin.

 • Kalat, matelijat ja sammakkoeläimet

  Suomessa elää kolme sammakkolajia

  Melkein kaikki suomalaiset tunnistavat ahvenen, mutta tiedätkö miltä näyttää nieriä tai kuha? Vakituisesti vesissämme uiskentelee noin 70 kalalajia, joista 20 lajia on kalastajan melko helppo saada pyydettyä. Suomessa elää vakinaisesti kolme sammakkolajia rupikonna, sammakko ja viitasammakko. Sammakkoeläimet ovat vaihtolämpöisiä ja ne tulevat toimeen sekä maalla että vedessä.

 • Kasvit ja sienet

  Kasvit mahdollistavat nykyisen kaltaisen elämän maapallolla tuottamalla fotosynteesissa happea. Ne ovat monesti myös koko ravintoketjun perusta. Sienet ovat tärkeitä hajoittajia, joista monet muut kasvit ovat riippuvaisia.

 • Linnut

  Mikä se oli, vilahti niin nopeasti? Millainen nokka, minkämuotoiset siivet, entä väritys? Lintuja on kaikkialla, tarkkaile niitä. Aina ei edes tarvitse tunnistaa lajia, kun voi päätellä paljon niiden elämästä ja elintavoista.

 • Luonnontieteet

  Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

 • Luontoa harrastamaan

  Suomen luonnosta voi nauttia monin tavoin.

  Suomessa edellytykset luonnon havainnointiin ja harrastamiseen ovat hyvät. Meillä on esimerkiksi laajat jokamiehenoikeudet, joista monissa maissa voi vain haaveilla.

 • Nisäkkäät

  Tiesitkö että, hirvi oli vähällä kuolla Suomesta sukupuuttoon liiallisen metsästyksen takia? Tai piisamin olevan kotoisin Pohjois-Amerikasta. Oppimisen sivustolla tutustut näihin ja moniin muihin Suomen luonnossa eläviin nisäkkäisiin.

 • Solubiologia

  Kaikki elämä maapallolla muodostuu soluista. Pienimmät eliöt koostuvat vain yhdestä solusta. Ihmisen keho sisältää miljardeja soluja, jotka ovat erilaistuneet kudoksiksi. Solun toimintaa ohjaa sen tumasta löytyvät DNA-molekyylit. Geenit ovat DNA:n osia joiden perusteella solun työkalut ja rakennusaineet, proteiinit, valmistetaan.

 • Sää ja ilmasto

  Ilmaston ja sään havainnointi

  Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.

 • Yhteinen ympäristö

  Yhä useampi ympäristöön liittyvä kysymys on maailmanlaajuinen. Myös vastuu maapallon tulevaisuudesta on kannettava yhdessä. Kuormitus tarkoittaa luonnonvarojen kuluttamista ja jätteen tuottamista. Kestävän kehityksen tavoitteleminen vaatii näiden molempien vähentämistä.