Hyppää pääsisältöön

Oodi alkeishiukkaselle

Viikon jysäyttävin uutinen tuli Cernistä 4.7.2012. Tutkijat kertoivat löytäneensä hyvin suurella todennäköisyydellä varmistuksen alkeishiukkasen, Higgsin bosonin, olemassaolosta. Suorassa lähetyksessä välittyi hermostuksesta ja innostuksesta väreilevät äänet, kyyneleet herra Higgsin silmäkulmissa, ja muuta hyvin tunteellista. Selvästi kyse on jostain mullistavasta. Mutta mistä?

Joojoo, tämä hiukkanen antaa massan kaikelle muulle ja joojoo tämä hiukkanen mahdollistaa nykyisenlaisen maailmanjärjestyksen. Silti lyö tyhjää.

Kuva: Cern.Tällaisia kuvia julkaistiin jo kaikissa tiedotusvälineissä, mutta mitä se oikein kertoo? Se kuvaa hiukkaskiihdyttimessä tapahtuvaa protonien törmäystä - tapahtuma missä on edes pienoinen mahdollisuus saada kiinni häivähdys Higgsistä.

 

Suora lähetys täydestä auditoriosta

Seurasin suoraa lähetystä YLE Areenasta tapahtumasta, jota ensin luulin suuren yleisön tiedotustilaisuudeksi. Siis sellaiseksi, jossa puhutaan yleiskielen ilmaisuin lyhyesti, että mitä on löydetty ja mitä se merkitsee. Hyvin nopeasti klingoninkieliset slidet (joita oli paaaaljon) täynnä kaavoja kuten W --> E/p korjasivat luuloni – kyllä tämä on ihan tieteellinen esitys tutkijakunnalle.

Omat hiukkasfysiikan tietoni ovat olemattomat. Silti jäin seuraamaan esitystä – olihan kyse jostain niin mullistavasta, että Stephen Hawking povasi sille oitis Nobelia!

Suora leikkaus 30 minuuttia lähetyksen aloituksesta: Sosiaalinen media on ratsastanut apuun. Kommentoimme Facebookissa ystävieni kanssa Cernin tapahtumia minuutti minuutilta. Onneksi muutkaan eivät ymmärrä hiukkasfysiikkaa, ei ole niin typerä olo.

Joe Incandela CMS:stä (toinen kahdesta suuresta kokeesta) sanoo, että hiukkaskiihdyttimellä (jossa protonisuihkuja törmäytetään toisiinsa lähes valon nopeudella) on tehty järisyttävän paljon kokeita, mutta silti Higgsin etsiminen on paljon vaikeampaa kuin etsisi neulaa heinäsuovasta. Herra Higgs istuu hyvin näkyväisenä auditorioassa, mutta itse ujopiimähiukkas-Higgsiä ei sellaisenaan näe vaan hyvällä onnella ja miljoonien koetoistojen myötä voi tarttua häivähdyksiä sen hajoamistuotteista.

Seuraa paljon teknistä taustatietoa kokeista, miten ne käytännössä tehdään jne jne. En ymmärrä mitään. Keskittyminen kärsii pahasti ja tunnen tarvetta tehdä rästiin jääneitä asioita. Kipaisen palauttamaan kuvaustarvikkeita rekvisiittaan ja puvustoon, sekä hakemaan terkkarilta allergialääkkeitä.

Ja takaisin Cerniin.

5 sigmaa!!!

Facebookissa vinkataan Naturen blogistiin Geoff Brumfieliin ( http://blogs.nature.com/news/2012/07/live-blog-the-higgs-announcement.html), joka simultaanitulkkaa Cernin esitystä. Tämä on pelastus! Asiat alkaa vihdoin saada mittasuhteita. Twitterissä (#Higgs ja muut) on ilmeisesti tarjolla vastaavaa vertaistukea, mutta paljon laajemmin. Koen pienen harmistuksen etten ole jaksanut innostua twiittailusta, en ole edes käynyt koko Twitterissä.

Nyt Joe Incandela sanoo jotain. Ja yleisö ratkeaa valtaviin aplodeihin! Mitämitämitä!! Naturen Geoff kirjoittaa:  "ZZ and gamma gamma decays have a combined significance in excess of five sigma!"

OK OK!

Onneksi tukiryhmäni osaa avata: On löydetty viiden sigman, eli standardipoikkeaman, todennäköisyydellä merkki uudesta alkeishiukkasesta. Tämä tarkoittaa että 99,99 % todennäköisyydellä JOTAIN uutta on löydetty. Väärässä olemisen mahdollisuus viidellä sigmalla on yksi kolmesta miljoonasta. ”Uusi bosoni on löydetty”, julistetaan!

MS Comic Sans

Seuraava puhuja on toisen tutkimusryhmän, ATLAS-kokeen vetäjä Fabiola Gianotti.  Powerpointin slidet ovat niin sekavia, ettei saa mitään selvää. Luulisi että tämän tason huippututkimuksessa panostetaan myös tulosten visuaaliseen esittämiseen. Slidet ovat täynnä pikkutekstiä erivärisissä laatikoissa.

Olen pudota tuolilta, kun huomaan oleellisimman: Fonttina on superklassikko, josta kaikki saivat yliannostuksen 90-luvulla kun se oli aivan liian muodissa, MS Comic Sans!!!

Sosiaalisen median väki huomaa oitis fontin, ja vitsit lähtevät saman tien liikkeelle (esim: http://www.youtube.com/watch?v=ew5YVkJIuq0&fb_source=message). Todennäköisesti tämä oli joku fyysikkojen sisäpiiriläppä, mutta se upposi erittäin tehokkaasti nettiyleisöön.

Gianottin ryhmän tulokset tukevat aiempaa esitystä: hekin ovat havainneet selviä merkkejä uudesta hiukkasesta, joka sopisi Higgsin bosonin kuvaan massajakaumaltaan. Varmuutta ei kuitenkaan vielä ole, onko kyseessä juuri Higgs vai joku muu uusi alkeishiukkanen.

Kaksoissateenkaari astuu kuvaan

YouTubessa on hauska video miehestä, joka kuvaa videolle kaksoissateenkaaren Yosemiten kansallispuistossa (http://www.youtube.com/watch?v=OQSNhk5ICTI). Mies on niin onnellinen että alkaa itkeä, kamera hytkyy holtittomasti sateenkaarien suuntaan kun mies kokee jotain elämää suurempaa. Onni-itkun seasta hän sopertaa: "but what does it mean???"

Samalta tuntuu tämän uuden bosonin kanssa. Higgsin hiukkasen olemassaolon varmistamiseen tarvitaan vielä hirmuinen määrä töitä, mutta nyt näyttää siltä että hiukkasfysiikan peruspilari, teoreettinen standardimalli maailmankaikkeudeudesta pitää paikkaansa. Teoreettisen fysiikan tutkijat eivät ole hutkineet ohi vaan naulan kantaan. Ja herra Higgs kollegoineen ennusti tämän hiukkasen olemassaolon jo 1964. Nyt tiedetään mistä universumi on tehty ja miten se toimii.

Higgsin hiukkanen on ujo ja pieni, mutta se pitää koossa kaiken ympärillämme olevan.

Itse en edelleenkään ymmärrä hiukkasfysiikasta mitään joten en kykene täysin käsittämään miten mahtava tämän viikon julistus oli. Mutta sain moneen kertaan hyvät naurut Comic Sansista sekä lukuisista Higgsin bosoni-vitseistä mitä netti on nyt pullollaan. Joten kaikki voittaa!

kuva: https://www.facebook.com/scienceisawesome

Kommentit