Hyppää pääsisältöön

Laulujoutsen, kansallislintu

Laulujoutsenia
Laulujoutsenen parisuhde on elinikäinen. Kuva: Risto Salovaara/Yle Laulujoutsenia Kuva: Risto Salovaara/Yle laulujoutsen,joutsenet,linnut,lentäminen

Kansallislintumme laulujoutsen oli vielä 1900-luvun puolivälissä Suomessa sukupuuton partaalla metsästyksen vuoksi. 1940-luvun lopulla laulujoutsenia oli Suomessa vain noin 15 paria ja ne pesivät enää Lapin ja Kuusamon erämaissa.

Tietolaatikko

Laulujoutsen (Cygnus cygnus)

 • Heimo: sorsat
 • Lahko: sorsalinnut
 • Pituus: 140–160 cm
 • Siipiväli: 205–235 cm
 • Paino: 6,5–11 kg
 • Ravinto: pääasiassa vedenalaiset kasvit

Eläinlääkäri Yrjö Kokon kirjat "Laulujoutsen" ja "Ne tulevat takaisin" ja niiden ansiosta alkanut valistustyö saivat asenteet muuttumaan 1950-luvulla. Laji saatiin pelastettua ja rauhoitettua. Nykyisin laulujoutsenia pesii lähes koko maassa.

Elintavat

Laulujoutsenet saapuvat muuttomatkaltaan maalis-huhtikuussa jäiden vielä osittain peittäessä vesistöjä. Joutsenen pesä on korkea keko suolammen rannalla, rehevällä järvellä tai suojaisen lahden pohjukassa.

Joutsenet pariutuvat koko eliniäksi, jopa 20 vuodeksi, jo ennen ensimmäistä pesintää.

Laulujoutsen on sorsalintu ja puolisukeltaja. Pitkällä kaulallaan se saa kiskottua ravinnokseen vesikasveja juurineen syvältäkin vedestä, vaikka takaruumis keikkuu veden pinnalla.

Laulujoutsen ja kyhmyjoutsen

Laulujoutsenen erottaa kyhmyjoutsenesta parhaiten nokan perusteella. Laulujoutsenen nokka on keltainen, mustakärkinen, kun taas kyhmyjoutsenella väri on punertava ja nokan päällä on musta kyhmy. Uidessaan kymyjoutsen pitää usein kaulan kaarella ja siipiä kohollaan selän päällä.

Laulujoutsenen erottaa kyhmyjoutsenesta myös äänen perusteella. Laulujoutsenen äänet ovat trumpettimaisia törähdyksiä ja raikuvia toitotuksia. Kyhmyjoutsenet päästelevät vain kähiseviä äännähdyksiä.

Varsinkin pesimäaikana kyhmyjoutsen voi käyttäytyä agressiivisesti tunkeilijoita kohtaan.

Laulujoutsenia suolla. Kuva: Risto Salovaara/Yle

Laulujoutsenia suolla. Kuva: Risto Salovaara/YleLaulujoutsenia suolla. Kuva: Risto Salovaara/Yle
Laulujoutsenpari ja poikaset. Kuva: Risto Salovaara/Yle

Laulujoutsenpari ja poikaset. Kuva: Risto Salovaara/YleLaulujoutsenpari ja poikaset. Kuva: Risto Salovaara/Yle
Laulujoutsen nousussa. Kuva: Risto Salovaara/Yle

Laulujoutsen nousussa. Kuva: Risto Salovaara/YleLaulujoutsen nousussa. Kuva: Risto Salovaara/Yle
Laulujoutsenia kevätmuutolla. Kuva: Risto Salovaara/Yle

Laulujoutsenia kevätmuutolla. Kuva: Risto Salovaara/YleLaulujoutsenia kevätmuutolla. Kuva: Risto Salovaara/Yle
 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Vihdoinkin mä oon mä

  Joonatan on 28-vuotias transmies.

  Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

 • Mediataitoja kouluun

  Mediataitoja kouluun

  Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Opettajalle

 • Valheenpaljastajan mediataitopaketti koululaisille ja opiskelijoille

  Verkossa valheet leviävät kuin kulovalkea

  Yle Oppiminen on koonnut 5.–6. luokille, 7.–9. luokille, lukioille ja ammattikouluille mediataitopaketit, joista saa 1–2 oppitunnin mittaisen kokonaisuuden. Materiaalina on Valheenpaljastaja-video, jossa toimittaja-tietokirjailija Johanna Vehkoo kertoo verkossa esiintyvästä harhaanjohtamisesta ja valheista.

 • Juhlapäivät

  Juhlapäivät.

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin.

 • Avaruus

  Tutustu avaruuteen ja havainnoi taivaan valoilmiöitä.

  Miten planeetat ovat syntyneet? Miten Maan ja Kuun liikkeet vaikuttavat vuorokaudenaikoihin ja vuodenaikoihin? Tutustu myös lähemmin aurinkokuntaan ja havainnoi taivaalla näkyviä valoilmiöitä sekä ammenna tietoa tähtitieteen historiasta.

 • Elinympäristöt

  Millaisia lajeja elää suolla, millaisia taas metsässä?

  Millaisia lajeja elää suolla, millaisia taas metsässä? Näillä sivuilla voit katsella ja kuunnella ohjelmia suomalaisista metsä- ja suotyypeistä. Tutustu myös keväiseen saaristoon ja kaupunkiin elinympäristönä.

 • Hyönteiset ja muita selkärangattomia

  Tutustutaan suomalaisiin hyönteisiin.

  Tiesitkö, että muurahaiset pitävät kirvoja kotieläiminään? Entä montako jalkaa tuhatjalkaisella todellisuudessa on? Tutustu näihin ja moniin muihin Suomen luonnossa eläviin pikku ötököihin.

 • Kalat, matelijat ja sammakkoeläimet

  Suomessa elää kolme sammakkolajia

  Melkein kaikki suomalaiset tunnistavat ahvenen, mutta tiedätkö miltä näyttää nieriä tai kuha? Vakituisesti vesissämme uiskentelee noin 70 kalalajia, joista 20 lajia on kalastajan melko helppo saada pyydettyä. Suomessa elää vakinaisesti kolme sammakkolajia rupikonna, sammakko ja viitasammakko. Sammakkoeläimet ovat vaihtolämpöisiä ja ne tulevat toimeen sekä maalla että vedessä.

 • Linnut

  Tutustutaan suomalaisiin lintuihin.

  Mikä se oli, vilahti niin nopeasti? Millainen nokka, minkämuotoiset siivet, entä väritys? Lintuja on kaikkialla, tarkkaile niitä. Aina ei edes tarvitse tunnistaa lajia, kun voi päätellä paljon niiden elämästä ja elintavoista.

 • Luonnontieteet

  Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

  Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

 • Luontoa harrastamaan

  Suomen luonnosta voi nauttia monin tavoin.

  Suomessa edellytykset luonnon havainnointiin ja harrastamiseen ovat hyvät. Meillä on esimerkiksi laajat jokamiehenoikeudet, joista monissa maissa voi vain haaveilla.

 • Nisäkkäät

  Tutustutaan Suomen nisäkkäisiin.

  Tiesitkö että, hirvi oli vähällä kuolla Suomesta sukupuuttoon liiallisen metsästyksen takia? Tai piisamin olevan kotoisin Pohjois-Amerikasta. Oppimisen sivustolla tutustut näihin ja moniin muihin Suomen luonnossa eläviin nisäkkäisiin.

 • Solubiologia

  Kaikki elämä maapallolla muodostuu soluista.

  Kaikki elämä maapallolla muodostuu soluista. Pienimmät eliöt koostuvat vain yhdestä solusta. Ihmisen keho sisältää miljardeja soluja, jotka ovat erilaistuneet kudoksiksi. Solun toimintaa ohjaa sen tumasta löytyvät DNA-molekyylit. Geenit ovat DNA:n osia joiden perusteella solun työkalut ja rakennusaineet, proteiinit, valmistetaan.

 • Sää ja ilmasto

  Ilmaston ja sään havainnointi

  Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.

 • Yhteinen ympäristö

  Yhä useampi ympäristökysymys on maailmanlaajuinen.

  Yhä useampi ympäristöön liittyvä kysymys on maailmanlaajuinen. Myös vastuu maapallon tulevaisuudesta on kannettava yhdessä. Kuormitus tarkoittaa luonnonvarojen kuluttamista ja jätteen tuottamista. Kestävän kehityksen tavoitteleminen vaatii näiden molempien vähentämistä.