Hyppää pääsisältöön

Vesillä ja kosteikoissa

Lapintiira hautoo.
Lapintiira hautoo. Kuva: Risto Salovaara/Yle Lapintiira hautoo. Kuva: Risto Salovaara / Yle tiirat,Lapintiira,rantalinnut,linnut

Kahlaajat, lokit, tiirat, kihut ja ruokit ovat Suomessa pesiviä rantalintuja. Lajista riippuen niitä tapaa kaikenlaisten vesien läheisyydessä meren ulkoluodoilta sisämaan soille ja reheville pikkujärville.

Kahlaajat

Kahlaajilla on tyypillisesti pitkät, kahlaamiseen soveltuvat jalat ja pitkä nokka. Meriharakka, tyllit, kurmitsat ja kurpat ovat Suomessa pesiviä kahlaajaryhmiä.

Kahlaajat hakevat ruokansa yleensä vesien lieterannoilta ja soiden mudasta. Suurin osa kahlaajista syö pieniä, selkärangattomia eläimiä, kuten hyönteisiä, nilviäisiä, äyriäisiä ja matoja. Kelputtavat ravinnokseen myös kasvinosia ja pikkukaloja.

Muuttoaikoina kahlaajia voi tavata suurina parvina tankkaamassa ja levähtämässä matalilla lieterannoilla. Talveksi kahlaajat suuntaavat esimerkiksi Länsi-Eurooppaan ja trooppiseen Afrikkaan.

Lokit ja tiirat

Lokit ja tiirat ovat merenrannikoiden ja järvien lintuja. Lokit ovat kaikkiruokaisia, tiiroille tyypillistä ravintoa ovat pikkukalat.

Osa lokeistamme jää talvehtimaan etelärannikon sulapaikkoihin, suurin osa muuttaa esimerkiksi Länsi-Eurooppaan Pohjanmeren ympäristöön tai Itämeren eteläosiin. Tiirat ovat muuttolintuja. Ne lentävät talveksi Afrikkaan. Osa lapintiiroista talvehtii Etelämannerta ympäröivällä Eteläisellä jäämerellä.

Kihut ja ruokit

Kihut ja ruokit ovat pääasiassa merellisiä rantalintuja. Kihujen elintavat ovat hyvin "lokkimaisia". Ne puolustavat pesäänsä rohkeasti ja ravinnoksi kelpaa lähes kaikki syötävä, jota ryöstetään myös muilta lajeilta.

Ruokit, Suomessa pesivät ruokki, riskilä ja hyvin harvalukuinen etelänkiisla, asustavat  yhdyskuntina rannikon saarilla ja ulkoluodoilla.

Kalalokki. Kuva: Risto Salovaara/Yle

Kalalokki. Kuva: Risto Salovaara/YleKalalokki. Kuva: Risto Salovaara/Yle
Harmaalokki. Kuva: Risto Salovaara

Harmaalokki. Kuva: Risto SalovaaraHarmaalokki. Kuva: Risto Salovaara
Selkälokki. Kuva: Juha Laaksonen

Selkälokki. Kuva: Juha LaaksonenSelkälokki. Kuva: Juha Laaksonen
Merilokki. Kuva: Juha Laaksonen

Merilokki. Kuva: Juha LaaksonenMerilokki. Kuva: Juha Laaksonen
Naurulokki. Kuva: Risto Salovaara/Yle

Naurulokki. Kuva: Risto Salovaara/YleNaurulokki. Kuva: Risto Salovaara/Yle
Pikkulokki. Kuva: Risto Salovaara/Yle

Pikkulokki. Kuva: Risto Salovaara/YlePikkulokki. Kuva: Risto Salovaara/Yle
Meriharakat. Kuva: Risto Salovaara

Meriharakat. Kuva: Risto SalovaaraMeriharakat. Kuva: Risto Salovaara
Pikkusirri. Kuva: Risto Salovaara

Pikkusirri. Kuva: Risto SalovaaraPikkusirri. Kuva: Risto Salovaara
Riskilä. Kuva: Risto Salovaara

Riskilä. Kuva: Risto SalovaaraRiskilä. Kuva: Risto Salovaara

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Opettajalle

 • Sää ja ilmasto

  Ilmaston ja sään havainnointi

  Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.

 • Miehulainen, rieska, äänenkauna – testaa, tunnistatko Agricolan keksimät sanat!

  Mitä tarkoittavat rupeemus, huonollisuus ja vertaveli?

  Mikael Agricolan päivää vietetään 9. huhtikuuta. Agricola keksi suomen kieleen tuhansia sanoja, joista suurin osa on edelleen käytössä; esimerkiksi hallitus, isänmaa, omatunto ja raatihuone. Mutta monet ovat unohtuneetkin: arvaatko, mitä tarkoittavat nämä Agricolan keksimät, sittemmin kielestä kadonneet tai merkitykseltään muuttuneet sanat?

 • Vappu on kevään, työn ja ylioppilaiden juhla

  Vappua on vietetty jo 700-luvulla Saksassa.

  Vappu vietetään 1. toukokuuta. Se merkitsee useimmille iloista karnevaalijuhlaa kevään tulon kunniaksi. Se on myös työväen ja ylioppilaiden juhlapäivä. Vappu, suomalaisen työn päivä, on virallinen liputuspäivä.

 • Ihminen

  Ihmiset hahmottavatmaailmaa aistien välityksellä.

  Ihmiset hahmottavat ja ymmärtävät maailmaa aistien välityksellä. Jos jokin aisteista ei toimi, muut aistit pyrkivät korvaamaan sen. Ihmisen perusaistit ovat näkö-, kuulo-, haju-, maku- ja tuntoaisti. Miten ne toimivat? Entä miten sydän toimii? Millainen on keuhkojen rakenne? Ja kuinka mahalaukku mahtaa toimia?

 • Luontoa harrastamaan

  Suomen luonnosta voi nauttia monin tavoin.

  Suomessa edellytykset luonnon havainnointiin ja harrastamiseen ovat hyvät. Meillä on esimerkiksi laajat jokamiehenoikeudet, joista monissa maissa voi vain haaveilla.

 • Solubiologia

  Kaikki elämä maapallolla muodostuu soluista. Pienimmät eliöt koostuvat vain yhdestä solusta. Ihmisen keho sisältää miljardeja soluja, jotka ovat erilaistuneet kudoksiksi. Solun toimintaa ohjaa sen tumasta löytyvät DNA-molekyylit. Geenit ovat DNA:n osia joiden perusteella solun työkalut ja rakennusaineet, proteiinit, valmistetaan.

 • Avaruus

  Miten planeetat ovat syntyneet? Miten Maan ja Kuun liikkeet vaikuttavat vuorokaudenaikoihin ja vuodenaikoihin? Tutustu myös lähemmin aurinkokuntaan ja havainnoi taivaalla näkyviä valoilmiöitä sekä ammenna tietoa tähtitieteen historiasta.

 • Elinympäristöt

  Millaisia lajeja elää suolla, millaisia taas metsässä? Näillä sivuilla voit katsella ja kuunnella ohjelmia suomalaisista metsä- ja suotyypeistä. Tutustu myös keväiseen saaristoon ja kaupunkiin elinympäristönä.

 • Hyönteiset ja muita selkärangattomia

  Tiesitkö, että muurahaiset pitävät kirvoja kotieläiminään? Entä montako jalkaa tuhatjalkaisella todellisuudessa on? Tutustu näihin ja moniin muihin Suomen luonnossa eläviin pikku ötököihin.

 • Kalat, matelijat ja sammakkoeläimet

  Suomessa elää kolme sammakkolajia

  Melkein kaikki suomalaiset tunnistavat ahvenen, mutta tiedätkö miltä näyttää nieriä tai kuha? Vakituisesti vesissämme uiskentelee noin 70 kalalajia, joista 20 lajia on kalastajan melko helppo saada pyydettyä. Suomessa elää vakinaisesti kolme sammakkolajia rupikonna, sammakko ja viitasammakko. Sammakkoeläimet ovat vaihtolämpöisiä ja ne tulevat toimeen sekä maalla että vedessä.

 • Kasvit ja sienet

  Kasvit mahdollistavat nykyisen kaltaisen elämän maapallolla tuottamalla fotosynteesissa happea. Ne ovat monesti myös koko ravintoketjun perusta. Sienet ovat tärkeitä hajoittajia, joista monet muut kasvit ovat riippuvaisia.

 • Linnut

  Mikä se oli, vilahti niin nopeasti? Millainen nokka, minkämuotoiset siivet, entä väritys? Lintuja on kaikkialla, tarkkaile niitä. Aina ei edes tarvitse tunnistaa lajia, kun voi päätellä paljon niiden elämästä ja elintavoista.

 • Luonnontieteet

  Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

 • Luontoa harrastamaan

  Suomen luonnosta voi nauttia monin tavoin.

  Suomessa edellytykset luonnon havainnointiin ja harrastamiseen ovat hyvät. Meillä on esimerkiksi laajat jokamiehenoikeudet, joista monissa maissa voi vain haaveilla.

 • Nisäkkäät

  Tiesitkö että, hirvi oli vähällä kuolla Suomesta sukupuuttoon liiallisen metsästyksen takia? Tai piisamin olevan kotoisin Pohjois-Amerikasta. Oppimisen sivustolla tutustut näihin ja moniin muihin Suomen luonnossa eläviin nisäkkäisiin.

 • Solubiologia

  Kaikki elämä maapallolla muodostuu soluista. Pienimmät eliöt koostuvat vain yhdestä solusta. Ihmisen keho sisältää miljardeja soluja, jotka ovat erilaistuneet kudoksiksi. Solun toimintaa ohjaa sen tumasta löytyvät DNA-molekyylit. Geenit ovat DNA:n osia joiden perusteella solun työkalut ja rakennusaineet, proteiinit, valmistetaan.

 • Sää ja ilmasto

  Ilmaston ja sään havainnointi

  Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.

 • Yhteinen ympäristö

  Yhä useampi ympäristöön liittyvä kysymys on maailmanlaajuinen. Myös vastuu maapallon tulevaisuudesta on kannettava yhdessä. Kuormitus tarkoittaa luonnonvarojen kuluttamista ja jätteen tuottamista. Kestävän kehityksen tavoitteleminen vaatii näiden molempien vähentämistä.