Hyppää pääsisältöön

Pissiksillä on aina hauskempaa

2000-luvulla teinitytöt saivat uuden nimen: pissis. Pissiksiksi, eli pissaliisoiksi alettiin kutsua yläasteikäisiä tyttöjä, jotka pukeutuivat merkkivaatteisiin, vilauttivat stringejään, polttivat tupakkaa, joivat siideriä, pissasivat julkisella paikalla ja itkivät humalassa. Yhtäkkiä heitä oli kaikkialla.

Pissismiin kuuluu myös raju meikkaaminen sekä yltiöpäinen kiroileminen. Lissujen perussanastoon kuuluvat hihkaisut kuten "ihQdaa" ja "lol". Pissiskaverit kutsuvat toisiaan tuttavallisesti raxuiksi.

Nuortensarja Superfarmissa pissiksille omistettiin oma inserttisarja. IhQraksuissa seurattiin 25 jakson ajan kolmen pissaliisan, Pamzien, Suzkien ja Jonsqun edesottamuksia. He kohtaavat arkipäivän ongelmia ja ratkovat niitä. Harmia aiheuttavat koulukirjojen liian suuri koko, liian tiukka opettaja sekä tyttöjen yhteinen ihastuksen kohde Jussi.

Vaikka pissis usein onkin vain helppo haukkumasana, voi nimittelijän äänestä joskus havaita pienen kateuden siemenen. Ja miksei? Jos tosielämän pissikset muistuttavat vähääkään Pamzieta, Suzkieta ja Jonsqua, eivät asiat ole aivan huonosti. Heillä on aina hauskaa. Siis ihan sup3r ihQa!

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.

 • Elävä arkisto tammikuussa

  Tammikuisia aiheita Elävän arkiston tarjonnassa.

  Juhlat on juhlittu ja lahjakirjat luettu, härkäviikot edessä. Päivä sentään alkaa pidetä. Kun kinkkua on sulateltu raikkaassa talvisäässä, on hyvästi aikaa syventyä Elävän arkiston runsaaseen tarjontaan, josta tammikuussakin löytyy paljon tietoa ja viihdykettä. Draamaa Tammikuu tarjoaa tuhdin paketin toivottua klassikkodraamaa, kun 14.1.

 • Beatles-peruukkeja, vessahuumoria, pronominirockia – 1960-luvun nuorisomusiikki inspiroi viihteen vääräleukoja

  Spede, Piikkis ja Eemeli ilakoivat rockilla ja twistillä.

  Sähköinen räminä, koominen ketkutus, pitkät tukat, nonsense-sanoitukset ja ihailijoiden kirkuna – siinä oivallisia aineksia 1960-luvun radio- ja tv-huumorille. Spede, Eemeli, Matti Kuusla ja muut hupiveikot väänsivät rockista, twististä ja rautalankamusiikista parhaimmillaan kekseliäitä, joskus nerokkaitakin piloja.