Hyppää pääsisältöön

Frisbeegolf sopii kaikille

Frisbeegolfin harrastus lähti 2000-luvulla huimaan kasvuun ja vuonna 2012 se oli jo Suomen nopeimmin kasvava urheilulaji. Säännöt lajissa ovat kuin perinteisessä golfissa. Tavoitteena on saada frisbee maalikoriin mahdollisimman pienellä heittomäärällä.

Jo vuonna 2002 Oulussa hämmästeltiin paikalliselle golfradalle ilmaantuneita frisbeegolffareita. Laji oli tuolloin Suomessa eksoottinen, eikä sääntöjen mukaisia ratojakaan välttämättä tarvittu. Peli voitiin aloittaa tavallisella rantafrisbeellä ja maalikoriksi voitiin sopia vaikka niityn reunassa kasvava puska.

Harva laji on kokenut samanlaista kasvupyrähdystä kuin frisbeegolf. Vuonna 2010 lajilla oli jo yli 10 000 harrastajaa ja virallisia ratoja nousi kuin sieniä sateella. Ratojen pienet perustamis- ja ylläpitokustannukset ovat tärkeä syy lajin nopealle leviämiselle.

Tärkein syy monelle harrastajalle on kuitenkin lajin helppous ja sen soveltuvuus kaikille. Radoilla ei tarvitse turhia kiirehtiä ja alkuun pääsee vaikka lainakiekoilla.

Yleisöä on lajin pariin kosiskellut jo vuodesta 2006 järjestetty frisbeegolfin European Open -kilpailu. Kilpailu on nimensä mukaisesti kerännyt pelaajia ympäri maailman kilvoittelemaan avoimesti eri sarjoissa. Ohessa on nähtävissä vuoden 2009 European Open -kilpailu Tampereelta.

Toukokuussa 2013 Ylen Aamu-tv:ssä vierailivat Suomen frisbeeliiton toiminnanohjaaja Teemu Lehtomäki sekä vuoden 2012 frisbeegolfin Suomen mestari Leo Piironen. Haastattelussa miehet kertoivat erilaisten frisbeiden ominaisuuksista ja antoivat neuvoja aloitteleville golfareille. Lisäksi puhuttiin lajin leviämisestä maailmanlaajuisesti.

Lopuksi Piironen opasti kiekosta pitäen juontajapari Marja Sannikkaa ja Nicklas Wanckea oikeaoppisessa frisbeegolfputissa. Juontajien kilpaheittelyn panoksena oli berlininmunkki.

Frisbeegolf tunnetaan myös nimillä kiekkogolf ja liitokiekkogolf. Lajin periaate on sama kuin perinteisessä golfissa. Tavoitteena on päästä radan alusta loppuun mahdollisimman vähin heitoin.
Frisbeegolfrata koostuu väylistä. Väylän pelaaminen aloitetaan avauspaikalta eli tiiltä ja se päättyy maalikoriin. Frisbeegolfradat ovat tyypillisesti 9- tai 18-väyläisiä. Radat ovat tyypillisesti puustoisilla alueilla, joissa on vaihteleva maasto, joka tarjoaa luonnollisia esteitä kiekon lentoradalle. Suomessa lähes kaikki radat ovat ilmaisia.
Frisbeegolfkiekot voidaan jakaa karkeasti kolmeen eri ryhmään: draiverit eli pitkälle lentävät kiekot, lähestymiskiekot sekä lyhyisiin heittoihin ja lähipeliin käytettävät putterit. Käytettävät kiekot ovat pienempiä kuin ultimate- tai rantafrisbeet.
Ympäri maailmaa frisbeegolfin harrastajia oli vuonna 2012 jo yli puoli miljoonaa. Suomessa harrastajia oli vuonna 2010 yli 10 000 ja vuonna 2014 arvion mukaan jo yli 100 000, joista puolet olivat aktiiviharrastajia

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto