Hyppää pääsisältöön

Hämmentävä sähkösavuke

Tupakoinnin uusin muoto ja villitys sähkösavuke jakaa mielipiteet. Moni pitää sitä tavallisen tupakoinnin parempana vaihtoehtona: se ei sisällä tervaa eikä häkää, ja haitallisen savun sijaan ulos puhalletaan vesihöyryä. Terveysalan asiantuntijat toppuuttelevat sähkösavukkeen kannattajia. He muistuttavat, ettei sitä ole tutkittu vielä riittävästi.

Sähkösavuketta voisi kuvailla adjektiivilla "hämmentävä". Se ei ole tupakkalain mukainen tupakkatuote, eli sitä eivät koske tupakointikiellot. Silti esimerkiksi VR on kieltänyt sähkötupakoinnin junissa, koska se voisi hämmentää muita matkustajia. Samaten monet ravintolat pitävät nollatoleranssia sähkösavukkeen kanssa, sillä sen tupakkaa muistuttava ulkonäkö voisi hämmentää savuttomia asiakkaita.

Elektronisesti toimiva sähkösavuke koostuu kolmesta osasta. Siinä on ladattava akku, patruuna, jonne savukkeen täyttönesteet ladataan, sekä höyrystin. Höyristin lämmittää metallikäämit, jotka höyryttävät täyttöneesteet.

Suomessa sähkötupakkaa myyviä liikkeitä on ainakin kolme. Niissä myytävät täyttönesteet eivät kuitenkaan sisällä nikotiinia. Moni tilaakin nikotiinia sisältävät nesteet ulkomailta netin kautta.

Arviolta kymmenet tuhannet suomalaiset sauhuttelevat sähkösavuketta. Se on varsin nuori ilmiö Suomessa ja siksi siihen liittyy paljon epävarmuutta. Terveydenalan asiantuntijat muistuttavat, ettei tuotetta ole vielä tutkittu tarpeeksi. Vaikka moni kertoo lopettaneensa tavallisen tupakoinnin sähkösavukkeen avulla, asiantuntijoiden mukaan tästäkään ei ole tieteellistä näyttöä.

Tupakointia pienempänä pahana sähkösavuketta kuitenkin tunnutaan pitävän. Sekä Lääkäriseura Duodecimin pääsihteeri Matti Rautalahti että Työterveyslaitoksen pääjohtaja Harri Vainio vertasivat tupakkaa ja sähkösavuketta samalla tavalla. Heidän mukaan tavallisten tupakkatuotteiden käyttö on kuin hyppäisi kerrostalon katolta ja sähkösavuke kuin hyppäisi viidennestä kerroksesta.

Teksti: Sonja Fogelholm

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto