Hyppää pääsisältöön

Perhesurmat paljastavat kotien kulissit

Perhesurmalla tarkoitetaan tappoa tai murhaa, jossa tekijä surmaa lähiomaisensa tai kaikki perheenjäsenensä. Joissakin tapauksissa tekijä surmaa myös itsensä. Joskus tällaisista surmista käytetään myös nimitystä laajennettu itsemurha.

Perhesurmat eivät ole uusi ilmiö suomalaisessa yhteiskunnassa, mutta asiantuntijoiden mukaan kyseiset surmat melko harvinaisia. Surmia tehdään vuosittain keskimäärin kaksi. Joskus perhesurmia voi esiintyä useita saman vuoden aikana ja tämä onkin herättänyt epäilyjä, että kenties aiemmin julkisuudessa olleista tapauksista otetaan mallia. Tästä syystä esimerkiksi mielenterveysseuran toiminnanjohtaja pohti televisiohaastattelussa, mikä vaikutus perhesurmien uutisoinnilla on, ja onko ylipäätään oikein uutisoida perhesurmista.

Perhesurmien syitä on monia. Tyypillisestä suomalaisesta henkirikoksesta poiketen surmien taustalla ei näyttäisi olevan alkoholiongelmia tai syrjäytymistä. Sen sijaan taloudellisilla ongelmilla on ollut osuutta surmissa. Vaikka ulkoisesti perhe näyttäisi hyvinvoivalta, tutkimusten mukaan perhesurmaa on edeltänyt väkivaltaista käyttäytymistä. Juuri ulkoisten puitteiden perusteella perheitä on kuvattu sanoilla "unelmaperhe tai tavallinen perhe".

Perhesurmat koskettavat suomalaisia monella tapaa. Tutkijan mukaan ne horjuttavat jokaisen omaa turvallisuudentunnetta, sillä kotien kulissit kätkevät taakseen paljon tuskaa ja hätää, joka ei esimerkiksi naapurisuhteissa tule esiin. Monella herääkin kysymys, voiko tässä maailmassa mihinkään enää luottaa?

Perhesurmaaja on miltei poikkeuksetta ollut mies, joka surmaa omat lapsensa ja toisinaan myös puolisonsa ja itsensä. Millainen ihminen sitten kykenee surmaamaan läheisensä? Psykiatrin mukaan motiiveja on näissä tapauksissa usein kahdenlaisia. Joissakin tapauksissa on kyse kostosta esimerkiksi eroa hakevalle puolisolle, toisinaan surmaaja kokee olevansa pelastaja, joka pelastaa perheensä vaikkapa taloudelliselta ahdingolta. Yhteistä näille kuitenkin on se, ettei surmaaja näe perheensä jäseniä erillisinä, sinällään arvokkaina olentoina vaan oman minän jatkeena.

Teksti: Sirpa Jegorow

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto