Hyppää pääsisältöön

Kuivuus ennustaa korkeita lämpötiloja

Cracks by Vivek Chugh

Ilmaston lämpeneminen lisää sään ääri-ilmiöiden, kuten erityisen kuumien ja pitkien helleaaltojen todennäköisyyttä ympäri maailmaa. Koska äärisää voi aiheuttaa ongelmia, sään ennustamisesta tulee yhä tärkeämpää.

Tavallista kuivempi maa voi ennakoida poikkeuksellisen lämmintä ajanjaksoa eri puolilla maailmaa alueiden lämpimimpinä kuukausina. Tähän tulokseen ovat tulleet sveitsiläisen Institute for Atmospheric and Climate Sciencen tutkijat.

Tutkimuksen mukaan todennäköisyys keskimääräistä useampiin kuumiin päiviin on korkea kuivan sään jälkeen ja matala kostean sään jälkeen. Sama löydös tehtiin suuressa osassa maailmaa, mukaan lukien Euroopassa, Pohjois- ja Etelä-Amerikassa, Australiassa ja osissa Kiinaa.

Aikaisemmin vastaavia tuloksia on saatu erillisiltä alueilta, muttei samassa globaalissa mittakaavassa. Tutkijoiden mukaan kuumien säiden ennustusta voitaisiin parantaa huomattavasti, jos maan kosteutta mitattaisiin lämpimimpinä kuukausina.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tiede

Uusimmat sisällöt - Tiede