Hyppää pääsisältöön

Enkeleitä ja pikkupiruja esitti ala-asteen elämää realistisesti

Enkeleitä ja pikkupiruja oli 90-luvun lopulla suosittu koulumaailmaan sijoittuva nuortensarja. Se käsitteli realistisesti nuoria lähellä olevia asioita kuten ihastumisia ja kasvukipuja.

Sarjan tapahtumat sijoittuivat Paisteen ala-asteelle, joka ei olekaan aivan tavallinen koulu. Siellä lapset saavat itse päättää miten, missä ja milloin työskentelevät. Koulua johtaa räväkkä, moottoripyöriä harrastava Annikki Tuiskula. Koulussa tavataan myös hänen lapsensa Jake ja Tuukka.

Omaleimaisen koulun opiskelu- ja opetusmetodit eivät kaikkia miellytä. Katariina Jantti, jonka lapset Henna ja Markus tulevat uusina Paisteen kouluun, on jatkuvasti napit vastakkain rehtorin kanssa.

Sarjan keskiössä ovat myös vilkkaat kaksostytöt Milla ja Niina, koulun pahis Ossi, lestadiolaisperheen lapset Maria ja Samuel sekä myöhemmin kuvioihin saapuva Sandbergin perhe. Lasten vanhempia tai opettajia ei jätetty juonikuvioiden ulkopuolelle.

Enkeleitä ja pikkupiruja kuvattiin vantaalaisella Ilolan ala-asteella, ja sarjan jaksoissa vilahtaakin koulun omia oppilaita.

Ohjaaja Kaija Juurikkala on itse ollut opettaja, joten tarinoita koulumaailmasta löytyi käsikirjoitusta varten. Tarinan tapahtumat ovatkin tosipohjaisia, mutta niitä dramatisoitiin ja muutettiin näytelmällisiksi.

18-osaisessa sarjassa käsiteltiin paljon nuoria koskevia aiheita ihastuksista itsenäisyyteen ja opiskelusta vanhempien kanssa riitelyyn. Ala-astelaisten elämää ei sievistelty vaan sarjan nuoret myös kiroilivat ja saattoivat tehdä jopa laittomuuksia.

Teksti: Sonja Fogelholm

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto