Hyppää pääsisältöön

Kesäkeittiö: Nokkoskeitto ja voikukanlehtisalaatti

Mikä kirvelee mutta on samalla terveellinen? Selkäsaunaakin ehdotetaan, mutta keittiömestarien päättely päättyy nuorten nokkosentaimien äärelle. Suomen rikkaruohoista on moneksi sopaksi ja oikeaan aikaan poimittuina vaikka salaateiksi.

Tietolaatikko

Tutkimusten mukaan nokkonen on kaikista Suomen luonnonvaraisista kasveista ruokakasvina ylivoimaisin. Nokkonen kasvaa kaikkialla, se on hyvänmakuinen, helppokäyttöinen, siinä ei ole sivumakuja, sen ensimmäinen sato on kerättävissä varhain keväällä, jolloin nokkosen ravinto-arvo on suuri. Nokkonen on kaikista vihanneskasveista ravintopitoisin ja terveellisin. Nokkonen on kaloriarvoltaan samanarvoinen kuin peruna, kaksi kertaa ravitsevampi kuin porkkana ja lähes kolme kertaa viljeltyä pinaattia parempi.
Voikukan lehdet taas antavat vahvaa makua salaattiruokiin. Sota-aikoina voikukkaa on käytetty myös kahvin korvikkeena ja sen kukasta on valmistettu myös alkoholia.

"Nokkonen pitää poimia juuri oikeaan aikaan. Nuorena ja ilman kukintaa. Lehtien pitää kasvaa tieheinä puskina, kuin saunavihdassa", veistelee keittiömestari Veijo Vanamo.

Nuori nokkonen on todellinen vitamiini- ja rautapommi. Poiminnan oikean ajan tunnistaa siitä, ettei nokkonen nuorena juuri pistele iholla. Varttuessaan kasvi menettää suuren osan raudasta, jota nuorissa nokkosentaimissa on lähes yhtä paljon kuin viljellyssä pinaatissa. Vanhoista nokkosista kannattaakin kerätä talteen vain ylimmät ja tuoreimmat lehdet.

"Muistakaas lapset jos äiti joskus nokkoskeittoa tarjoaa, siitä se Kippari-Kallekin saa voimansa", Jaakko Kolmonen muistuttaa.

Kuten nokkonen, myös voikukka on loistava hyötykasvi, joka niin ikään tulee poimia ennen kukintaa. Talteen kerätään nuoret lehdet, joista kannattaa varmuuden vuoksi vielä poistaa paksummat keskiosat, lehtihangat, joihin voikukan kitkerä maiti kertyy.

Perattuina ja puhdistettuina voikukka vastaa maultaan mitä tahansa hienointa lehtisalaattia. Eivätkä ne maksa kuin poimimisen vaivan.

Teksti: Ville Matilainen

Kommentit