Hyppää pääsisältöön

Burleskitaiteilijat ovat kiusoittelun kuningattaria

Seksikkäät sukkanauhat, verkkosukkahousut, korkokengät ja tasselit kuuluvat kaikki burleskin maailmaan. Vaikka burleskiesityksissä vähennetään vaatteita, yleisöä on tarkoitus vain kiusoitella.

Burleskin juuret johtavat 1800-luvun Yhdysvaltoihin. Muodissa se oli varsinkin 1920-luvulla, ja uuden nousun burleski teki 2000-luvulla. Taiteenlajissa vetoaa glamour ja nostalgia.

Burleskissa sekoittuvat tanssi, musiikki, teatteri ja striptease. Vaikka burleski 1930- ja 1940-luvuilla muistuttikin strippausta, se ei ole 2000-luvun burleskin idea.

"Kyse on viettelyksestä ja siitä, että ei meidän tehtävä ole kiihottaa yleisöä vaan viihdyttää", kertoo suomalainen burleskitaiteilija LouLou D'vil, oikealta nimeltään Inka Nevala.

Yhdeksi maailman parhaimmaksi burleskiesiintyjäksi äänestetty Kitten de Ville korostaa myös, ettei burleskissa ole kyse kaiken paljastamisesta vaan kiusoittelemisesta. Hänen mukaansa yleisö pitää aina jättää haluamaan lisää.

Yleisö burleskiesityksissä on naisenemmistöinen vaikka tarjolla olisi myös miehille paljon silmänruokaa.

Suomessa burleski kasvattaa suosiotaan, ja burleski-aiheisia tapahtumia on enenevissä määrin. Esimerkiksi Helsingissä ja Turussa järjestetään vuosittain burleskifestivaaleja. Tapahtumissa on yleensä tarjolla myös alan opetusta aina korkokengillä kävelystä tasselien pyöritykseen.

Teksti: Sonja Fogelholm

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto