Hyppää pääsisältöön

Burleskitaiteilijat ovat kiusoittelun kuningattaria

Seksikkäät sukkanauhat, verkkosukkahousut, korkokengät ja tasselit kuuluvat kaikki burleskin maailmaan. Vaikka burleskiesityksissä vähennetään vaatteita, yleisöä on tarkoitus vain kiusoitella.

Burleskin juuret johtavat 1800-luvun Yhdysvaltoihin. Muodissa se oli varsinkin 1920-luvulla, ja uuden nousun burleski teki 2000-luvulla. Taiteenlajissa vetoaa glamour ja nostalgia.

Burleskissa sekoittuvat tanssi, musiikki, teatteri ja striptease. Vaikka burleski 1930- ja 1940-luvuilla muistuttikin strippausta, se ei ole 2000-luvun burleskin idea.

"Kyse on viettelyksestä ja siitä, että ei meidän tehtävä ole kiihottaa yleisöä vaan viihdyttää", kertoo suomalainen burleskitaiteilija LouLou D'vil, oikealta nimeltään Inka Nevala.

Yhdeksi maailman parhaimmaksi burleskiesiintyjäksi äänestetty Kitten de Ville korostaa myös, ettei burleskissa ole kyse kaiken paljastamisesta vaan kiusoittelemisesta. Hänen mukaansa yleisö pitää aina jättää haluamaan lisää.

Yleisö burleskiesityksissä on naisenemmistöinen vaikka tarjolla olisi myös miehille paljon silmänruokaa.

Suomessa burleski kasvattaa suosiotaan, ja burleski-aiheisia tapahtumia on enenevissä määrin. Esimerkiksi Helsingissä ja Turussa järjestetään vuosittain burleskifestivaaleja. Tapahtumissa on yleensä tarjolla myös alan opetusta aina korkokengillä kävelystä tasselien pyöritykseen.

Teksti: Sonja Fogelholm

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto