Hyppää pääsisältöön

Burleskitaiteilijat ovat kiusoittelun kuningattaria

Seksikkäät sukkanauhat, verkkosukkahousut, korkokengät ja tasselit kuuluvat kaikki burleskin maailmaan. Vaikka burleskiesityksissä vähennetään vaatteita, yleisöä on tarkoitus vain kiusoitella.

Burleskin juuret johtavat 1800-luvun Yhdysvaltoihin. Muodissa se oli varsinkin 1920-luvulla, ja uuden nousun burleski teki 2000-luvulla. Taiteenlajissa vetoaa glamour ja nostalgia.

Burleskissa sekoittuvat tanssi, musiikki, teatteri ja striptease. Vaikka burleski 1930- ja 1940-luvuilla muistuttikin strippausta, se ei ole 2000-luvun burleskin idea.

"Kyse on viettelyksestä ja siitä, että ei meidän tehtävä ole kiihottaa yleisöä vaan viihdyttää", kertoo suomalainen burleskitaiteilija LouLou D'vil, oikealta nimeltään Inka Nevala.

Yhdeksi maailman parhaimmaksi burleskiesiintyjäksi äänestetty Kitten de Ville korostaa myös, ettei burleskissa ole kyse kaiken paljastamisesta vaan kiusoittelemisesta. Hänen mukaansa yleisö pitää aina jättää haluamaan lisää.

Yleisö burleskiesityksissä on naisenemmistöinen vaikka tarjolla olisi myös miehille paljon silmänruokaa.

Suomessa burleski kasvattaa suosiotaan, ja burleski-aiheisia tapahtumia on enenevissä määrin. Esimerkiksi Helsingissä ja Turussa järjestetään vuosittain burleskifestivaaleja. Tapahtumissa on yleensä tarjolla myös alan opetusta aina korkokengillä kävelystä tasselien pyöritykseen.

Teksti: Sonja Fogelholm

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto