Hyppää pääsisältöön

Musiikintekijä verkostoituu ulkomaille omalla riskillä, rahalla ja kontakteilla – Teosto lupailee muutosta

Teosto aikoo oikoa kertarysäyksellä suomalaisen musiikkimaailman epäkohtia järjestämällä musiikkitekijöille pitkin syksyä erilaisia workshopeja. Työpajojen tarkoituksena on mahdollistaa asianomaisten ehdotuksien kautta suomalaisen musiikin menestyminen.

Punahiuksinen tyttö kaulaliinassa ja hupullisessa takissa kävelee kohtisuoraan kadulla // Kuva: Tom Hakala

Suomalaiset säveltäjät Jukka Immosesta Teemu Brunilaan kynäilevät biisejä ulkomaille ja suomalaisartistien levyillä on ulkomaiset tuottajat. Teoston varatoimitusjohtaja Kari Paananen myöntää YleX:lle, ettei Teosto ole parhaansa mukaan helpottanut tekijöiden tietä Suomen rajojen ulkopuolelle.

- Hyvä esimerkki on Immosen Jukka, joka on ottanut riskin ja lähtenyt omalla rahalla tekemään pitkiksi ajoiksi musiikkia Englantiin. Halu lähteä ulkomaille on lisääntynyt, mutta se on iso riski tekijöille ja vie hirveästi aikaa, Paananen aloittaa.

Tällä hetkellä on lähinnä tekijän omalla vastuulla etsiä itse ne verkostot, jotka kansainvälistyminen vaatii. Teosto voisi tähän helpotusta tarjota.

- Teostossa tunnetaan paljon toimijoita ja olemmekin katsoneet peiliin siitä syystä, ettemme ole tuoneet verkostojamme ja tuttujamme näille tekijöille tarpeeksi helposti esille, Paananen pahoittelee.

Esimerkkinä onnistuneesta verkostoinnista ja ajattelutavan muutoksena Paananen mainitsee Ruotsin, jossa hänen mukaansa musiikia ei niinkään nähdä taiteena vaan teollisuutena.

- Sinne on rakennettu verkostoja ja tehty niin sanottuja menestysputkia junnusta ammattilaiseen useamman kymmenen vuoden ajan. He ovat monikymmenkertaistaneet bisneksensä juuri tämän takia.

Workshopeilla parempaa luvassa

Ensi syksynä järjestettävillä, musiikin parissa työskenteleville tarkoitetuilla workshopeilla on tarkoitus etsiä parhaita keinoja saada suomalainen musiikki menestymään. Teosto toivookin kuulevansa suoraan artisteilta, mihin epäkohtiin heidän mielestään workshopeissa tulisi puuttua.

Nuori tulokasartisti Jannika B innostui kuultuaan Teoston workshopeista.

- Todella hyvä juttu, varsinkin jos niiden kautta saa kontakteja ulkomaille. Nyt kun olen tehnyt yhteistyötä ulkomaisten tekijöiden kanssa, on tärkeää saada pelisäännöt selviksi. Olisin itse kaivannut Teostolta jonkinlaista opastusta siihen.

Jannika B on tehnyt Tulokasartisti kokeilee omaperäistä tapaa tuottaa albumikanssa debyyttilevyään varten. Kontaktit ulkomaille ovat syntyneet suomalaisen päätuottajan kautta. Jannika kertoo olleensa viime aikoina Teoston kanssa tekemisissä saadakseen selvyyttä ulkomaisten tekijänoikeusjärjestöjen säännöistä.

- Varsinkin Amerikassa se on niin viidakkoa, että olisi ollut kiva saada tekijäinoikeusasioihin apua. Ehkä juttelin väärän ihmisen kanssa, mutta tuntui että sielläkin oltiin epävarmoja, miten tuolla Suomen rajojen ulkopuolelle toimitaan.

_Teoston workshopit alkavat syksyllä ja ensimmäiset parannushankkeet on tarkoitus polkaista käyntiin heti vuoden 2013 alusta. Teosto on käynyt yhteistyöneuvotteluja muun muassa eri ministeriöiden, Ylen, IFPIn, levy-yhtiöiden, Veikkauksen ja muutaman Suomen kaupungin kanssa. Workshopeihin kutsutaan edustava ja kattava joukko musiikkielämän vaikuttajia._

Lähteet: YleX