Hyppää pääsisältöön

Kesäkeittiö: Poronkäristys ja hillaohukaiset

Jaakko Kolmonen ja Veijo Vanamo lassoavat ja käristävät poroa sekä poimivat lakkoja Pallastunturilla Lapissa. Ruoanlaiton ohessa analysoidaan myös Kolmosen kuherruskuukauden ohjelmaa ja päivitellään ulkomaisten marjanpoimijoiden röyhkeyttä.

Kesäkokit ovat vetäytyneet Lappiin valmistamaan perinteistä poronkäristystä. Jotta poro saadaan pannuun tirisemään, pitää se ensin tietenkin pyydystää. Ohjelman alussa saammekin todistaa esimerkkisuoritusta suopungin käytöstä.

Käristys itsessään on nopea valmistettava, mutta liian kauan ei poronlihaa kannata pannulla pyöritellä. Riistalihana se tuppaa myös kuivumaan nopeasti.

"Jos tätä ryhtyy kotioloissa valmistamaan, niin tämän mies tekee sillä aikaa kun vaimo on kylvyssä", Kolmonen veistelee.

Jälkiruokaletut kruunaa itse poimitut suomuuraimet, eli lakat, eli hillat. Keittiömestareiden mielestä lakat poimitaan usein liian raakoina tai ainakin nautitaan aivan liian kylminä.

Hillan haluttu aromi korostuu jos marja saa rauhassa kypsyä. Ennen nauttimista niitä kannattaa pitää vielä hetki huoneenlämmössä.

Arvokas lakka sai osansa ulkomaalaisten marjanpoimijoiden huomiosta jo 70-luvulla. Vanamo ja Kolmonen äityvätkin päivittelemään kovaa kilpailua, jonka rajan takaa tulevat kerääjät aiheuttavat.

Teksti: Ville Matilainen

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto