Hyppää pääsisältöön

Ravintolapäivä on maukasta kansalaistottelemattomuutta hyvässä hengessä

Ravintolapäivä teki mahdolliseksi oman ravintolan perustamisen väliaikaisesti ilman koukeroista byrokratiaa. Aivan ensimmäisenä Ravintolapäivänä toukokuussa 2011 nousi kartalle kymmeniä tilapäisiä ravintoloita. Suosio kasvoi jokaisen Ravintolapäivän myötä, ja vuotta myöhemmin viidennessä Ravintolapäivässä pop up -ravintoloita oli jo yli 700.

Ravintolapäivä on elävöittänyt suomalaista ruoka- ja katukulttuuria. Ensimmäistä Ravintolapäivää vietettiin toukokuussa 2011. Silloin tilapäisiä pop up -ravintoloita pistettiin pystyyn kymmeniä. Yhden päivän ravintoloitsijat liikkuivat poilkupyörillä ja tarjoilivat annoksia vinssikorilla kerrostalon ikkunasta. Suurin osa ravintoloista oli silloin Helsingissä, mutta sitemmin Ravintolapäivä on levinnyt kaikkialle Suomeen ja jopa ulkomaille.

Alkunsa tapahtuma sai Antti Tuomolan ideasta. Tuomola kutsui Olli Sirénin ja Timo Santalan työstämään Ravintolapäivää ideasta oikeaksi tapahtumaksi. Sosiaalisen median välityksellä se kasvoi niin suureksi, että ensimmäisen Ravintolapäivän jälkeen sille tehtiin omat kansainvälisiksi kasvaneet nettisivut. Tapahtumalla on myös oma kännykkäsovellus.

Kotikokkien pop up -ravintoloiden määrä on kasvanut joka kerta. Viidennessä ravintolapäivässä 19. toukokuuta 2012 mukana oli yli 700 ravintolaa lähes 20 maassa. Ravintoloita on perustettu esimerkiksi Islantiin, Irlantiin ja Belgiaan. Nissä on tarjottu ruokaa joka lähtöön aina kuppikakuista kiviuunipizzoihin, ja joskus syömisen päälle näkee esityksiäkin.

Ravintolapäivä on tuonut eittämättä uutta potkua suomalaiseen ruokakulttuuriin, eikä sen vaikutus ole jäänyt palkitsematta. Vuonna 2011 Glorian ruoka&viini -lehti valitsi Ravintolapäivän vuoden ruokailmiöksi. Samana vuonna Ravintolapäivän järjestäjäryhmä sai Suomi-palkinnon, ja toiminnanjohtaja Olli Sirén valittiin vuoden kaupunkilaiseksi. Vuoden 2012 tammikuussa Ravintolapäivälle myönnettiin Helsingin kaupungin Vuoden kulttuuriteko 2011 -palkinto.

Vaikka Ravintolapäivänä sanoudutaan irti ravintolan perustamiseen kuuluvista lainsäädännöistä, alkoholia omassa ravintolassa ei saa myydä ilman lupaa. Jos vastaavasta toiminnasta jää kiinni, saattaa tilapäinen ravintoloitsija saada sakot. Alkoholia saa myydä ainoastaan Valviran myöntämällä anniskeluluvalla, vaikka ravintola olisi pystyssä vain yhden päivän.

Alkoholinmyyntikieltoakaan ravintolapäivän kulinaristit eivät purematta niele. Keinoja lainsäädännön kiertämiseksi koitetaan keksiä lisää. Jotkut ravintolat ovat pyytäneet asiakkaita tuomaan itse omat viinit ja oluet, tai tarjonneet juomat ilmaiseksi ruuan päälle.

Kommentit