Hyppää pääsisältöön

Ensimmäinen koulu ja suomenkielinen aapinen

Agricolan hahmossa näyttelijä Hannu Kivioja.
Kuva tv-ohjelmasta Suuret Suomalaiset. Agricolan hahmossa näyttelijä Hannu Kivioja. Kuva: Helena Inkeri / Yle. Agricolan hahmossa näyttelijä Hannu Kivioja. Kuva: Yle/ Helena Inkeri Mikael Agricola,aapiset,suomen kieli,kirjallisuus,koulut

Suomen ensimmäinen koulu oli Turun katedraalikoulu. Sen tunnetuin opettaja ja rehtori oli Mikael Agricola.

Tietolaatikko

 • Suomen ensimmäinen koulu, Turun katedraalikoulu, perustettiin oletettavasti jo 1200-luvulla.
 • Mikael Agricolaa pidetään suomen kirjakielen isänä. Hän oli Turun piispa ja uskonpuhdistaja.
 • Agricolan ABC-kirja (1543) oli ensimmäinen suomalainen aapinen.

Suomen ensimmäinen koulu oli Turun katedraalikoulu eli Tuomiokirkkokoulu. Katoliset munkit perustivat sen todennäköisesti jo 1200-luvulla. Koulua ylläpiti kirkko ja opetus palveli lähinnä pappien kasvatusta.

Reformaation eli uskonpuhdistuksen myötä ensimmäinen suomenkielinen aapinen ilmestyi. Kansan piti saada lukea Raamattua omalla kielellään tai ainakin kuulla Raamatun kertomuksia äidinkielellään.

Turun katedraalikoulun tunnetuin opettaja ja rehtori oli Mikael Agricola (1510-1557), Suomen uskonpuhdistaja. Hän kirjoitti myös ABC-kirjan, jota pidetään ensimmäisenä suomenkielisenä aapisena. Kirjassa on alkurunon jälkeen aakkoset ja tavausharjoituksia. Sitten alkaa kirjan uskonnollinen osuus, koska pappejahan tässä koulutettiin.
 

Kulje Agricolan jalanjäljillä

Katso kolmeosainen dramatisoitu sarja Agricolan elämästä

Osa 1: Kirkon uudistaja

Millaisessa ympäristössä Mikael Agricola eli ja vaikutti? Agricolan työ oli merkittävää uskonpuhdistuksen alun Suomessa jolloin moderni valtio alkoi muodostua.

 Osa 2: Kielenkääntäjä

Mikael Agricola oli ahkera kirkollisten tekstien suomentaja ja joutui siksi myös kehittämään suomen kieltä.

 Osa 3: Diplomaatti

Millainen oli Mikael Agricolan diplomaatin ura Venäjällä ja mikä on hänen jättämänsä kulttuurinen perintö? Agricolan aloittama pioneerityö näkyy yhä meissä!

Kuuntele Agricolan ajan elämästä

Akateemikko, professori Martti Rapola (1891-1972) kertoo Agricolan ajasta, kulttuurista ennen Agricolan aikaa ja Agricolan kulttuurisesta merkityksestä. Äänite on vuodelta 1961.

Kuuntele teinien arjesta 1500-luvulla

Kuuntele, mitä teinilaulujen tekstit kertovat keskiaikaisesta elämästä. Äänite on kulttuurin ajankohtaisohjelmasta Kultakuume, 2010.

Ihminen ja yhteiskunta

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Islamin vieraana

  6-osainen sarja islamista.

  6-osaisessa sarjassa professori Jaakko Hämeen-Anttila johdattaa kiehtovalle matkalle islamin maailmaan – sen historiaan, kulttuuriin, kuvataiteisiin, musiikkiin ja kirjallisuuteen sekä ihmisten jokapäiväiseen elämään. Ohjelmasarja on valmistunut v. 2003.

 • Buddhan jalanjäljillä

  Buddhalaisuus

  Buddhalaisuus ei ole kristinuskoon tai islamiin verrattavissa oleva uskonto, vaan pikemmin filosofia, joka opettaa tien korkeimman moraalisen, henkisen ja intellektuaalisen "valaistumisen" saavuttamiseen.