Hyppää pääsisältöön

Ensimmäinen koulu ja suomenkielinen aapinen

Agricolan hahmossa näyttelijä Hannu Kivioja.
Kuva tv-ohjelmasta Suuret Suomalaiset. Agricolan hahmossa näyttelijä Hannu Kivioja. Kuva: Helena Inkeri / Yle. Agricolan hahmossa näyttelijä Hannu Kivioja. Kuva: Yle/ Helena Inkeri Mikael Agricola,aapiset,suomen kieli,kirjallisuus,koulut

Suomen ensimmäinen koulu oli Turun katedraalikoulu. Sen tunnetuin opettaja ja rehtori oli Mikael Agricola.

Tietolaatikko

 • Suomen ensimmäinen koulu, Turun katedraalikoulu, perustettiin oletettavasti jo 1200-luvulla.
 • Mikael Agricolaa pidetään suomen kirjakielen isänä. Hän oli Turun piispa ja uskonpuhdistaja.
 • Agricolan ABC-kirja (1543) oli ensimmäinen suomalainen aapinen.

Suomen ensimmäinen koulu oli Turun katedraalikoulu eli Tuomiokirkkokoulu. Katoliset munkit perustivat sen todennäköisesti jo 1200-luvulla. Koulua ylläpiti kirkko ja opetus palveli lähinnä pappien kasvatusta.

Reformaation eli uskonpuhdistuksen myötä ensimmäinen suomenkielinen aapinen ilmestyi. Kansan piti saada lukea Raamattua omalla kielellään tai ainakin kuulla Raamatun kertomuksia äidinkielellään.

Turun katedraalikoulun tunnetuin opettaja ja rehtori oli Mikael Agricola (1510-1557), Suomen uskonpuhdistaja. Hän kirjoitti myös ABC-kirjan, jota pidetään ensimmäisenä suomenkielisenä aapisena. Kirjassa on alkurunon jälkeen aakkoset ja tavausharjoituksia. Sitten alkaa kirjan uskonnollinen osuus, koska pappejahan tässä koulutettiin.
 

Kulje Agricolan jalanjäljillä

Katso kolmeosainen dramatisoitu sarja Agricolan elämästä

Osa 1: Kirkon uudistaja

Millaisessa ympäristössä Mikael Agricola eli ja vaikutti? Agricolan työ oli merkittävää uskonpuhdistuksen alun Suomessa jolloin moderni valtio alkoi muodostua.

 Osa 2: Kielenkääntäjä

Mikael Agricola oli ahkera kirkollisten tekstien suomentaja ja joutui siksi myös kehittämään suomen kieltä.

 Osa 3: Diplomaatti

Millainen oli Mikael Agricolan diplomaatin ura Venäjällä ja mikä on hänen jättämänsä kulttuurinen perintö? Agricolan aloittama pioneerityö näkyy yhä meissä!

Kuuntele Agricolan ajan elämästä

Akateemikko, professori Martti Rapola (1891-1972) kertoo Agricolan ajasta, kulttuurista ennen Agricolan aikaa ja Agricolan kulttuurisesta merkityksestä. Äänite on vuodelta 1961.

Kuuntele teinien arjesta 1500-luvulla

Kuuntele, mitä teinilaulujen tekstit kertovat keskiaikaisesta elämästä. Äänite on kulttuurin ajankohtaisohjelmasta Kultakuume, 2010.

Ihminen ja yhteiskunta

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Testaa sananvapauden rajoja – mitä netissä saa sanoa?

  Mitä netissä oikeasti saa sanoa?

  Missä menee asiattomuuden ja laittomuuden raja? Mitä netissä saa sanoa ja minkälaisten viestien jälkeen alkaa tulla nettipoliiseilta yhteydenottoja? Tee Yle Oppimisen testi ja tsekkaa miten hyvin sinulla on sananvapauden rajat hallussa. Nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen kommentoi internetistä lainattujen kirjoitusten laillisuutta.

 • Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä

  Suosittelualgoritmit pitävät sinut kuplassa

  Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä Oletko huomannut että törmäät jatkuvasti samojen ihmisten juttuihin somessa? Näetkö netissä useimmiten mielipiteitä, joista olet samaa mieltä? Jos kuulostaa tutulta, niin olet luultavasti joutunut suosittelualgoritmien aiheuttamaan informaatiokuplaan.

 • Filosofia

  Filosofia on maailman vanhin tiede. Se opettaa ajattelemaan ja parantaa ongelmien ratkaisukykyä. Parhaimmillaan filosofia johtaa ihmisen ja maailman olemassaolon syvälliseen ymmärtämiseen.

 • Historia, Suomi

  Minkälainen maamme oli ennen? Tunnelmakuvia menneisyydestä. Historian havinaa. Tapahtumia asiantuntijoiden ja aikalaisten kertomana.

 • Historia, maailma

  Elämää, mysteereitä ja saavutuksia. Historiallisia tapahtumia, tappioita ja voittoja. Artikkelit perustuvat Ylen televisio- ja radio-ohjelmiin.

 • Suomalaiset juhlapäivät

  Juhlapäivät.

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin. Ne liittyvät usein uskontoon tai kansalliseen historiaan. Tutustu suomalaisiin juhlapäiviin, niiden historiaan ja merkitykseen.

 • Työelämä

  Yhdeksän kysymystä ja vastausta työtodistuksista.

  Apua ammatinvalintaan, yrittäjyyden MP3-kurssi.

 • Yhteiskunta

  Miksi demokratia on tärkeää?

  Miksi demokratia on tärkeää? Entä jos sinä saisit olla hetken vallan kahvassa?