Hyppää pääsisältöön

Herra Ylppö sylkee sanoja tunnetiloistaan ilman itsekritiikkiä

YleX:n Riimien välistä -sarja esittelee suomalaisia nuoren polven sanoittajia ja heidän työtapojaan. Tällä viikolla tutustutaan Herra Ylpön sanoituksiin.

Herra Ylppö // Kuva: Juhani Kenttämaa

Harjavaltalaisesta Maj Karman Kauniit Kuvat -yhtyeestä alun alkaen tunnettu Herra Ylppö on suomalaisen sanoitusmaailman outolintu, joka ei koe olevansa edes sanoittaja, vaan artisti joka laulaa, mitä sylki suuhun tuo.

- Minulla on idea, mitä haluan sanoa, ja pyrin tekemään sen mahdollisimman nopeasti. Yleensä en edes kirjoita sanoituksiani mihinkään, vaan laulan suoraan demolle, ja sillä selvä! Herra Ylppö tähdentää.

Sanoitusten pohjana on voimakkaat tunnetilat, joiden spontaanit purkaukset antavat Ylppölle inspiraation sanoituksiin. Tunnetiloihin ei tarvitse miestä erikseen ajaa, sillä hän kuvailee päänsisäistä maailmaansa tunnemyrskyjen vuoristoradaksi, jonka kyydissä on ADHD:sta kärsivä teinipoika, ja välillä jopa teinityttö.

- Minulla ei ole sanoitusten suhteen minkäänlaista itsekritiikiä. Omat tunteet on laitettu sanoihin niin rehellisesti, että ne ovat välillä vähän liiankin kiusallista kuultavaa. Kutsun musiikkiani reality rockiksi, koska kaikki on totta. Välillä tulee erinomaisia sanoituksia, välillä silkkaa paskaa, mutta mulla on oma juttu, ottakaa tai jättäkää! Ylppö jatkaa ivallisesti.

Ylppö on sanoittanut Maj Karman sekä nykyisen pääbändinsä Herra Ylppö & Ihmiset lisäksi tekstejä myös Haloo Helsinki!:lle, lle sekä Jussi Hakuliselle.

- Maj Karmalle teen henkilökohtaisia sanoituksia, soolobändilleni vielä henkilökohtaisempia. Ainoa kerta, kun koen olevani sanoittaja, on silloin kun teen tekstejä muille artisteille. Teen tilaustyön ammattimaisemmalla otteella, muta en silloinkaan hirveästi halua niihin aikaa kuluttaa.

Herra Ylpölle oli selvää jo 8-vuotiaana, että hänestä tulee rocklaulaja. Bändinsä alkutaipaleelta asti tavoiterima oli asetettu korkealle. Nöyristely ei ainakaan kuulunut asiaan.

- Elimme illuusiossa, että tässä ollaan yhtä kovia tekijöitä, kuin Tuomari Nurmio, Dave Lindholm tai Ismo Alanko. Oltiin heti alusta saakka sitä mieltä, että meistä tulee samaan kaanoniin kuuluvia tekijöitä.

Suurimmaksi sanoittajaidolikseen Ylppö mainitsee ystävänsä Kauko Röyhkän, ja nauraa päälle, että enemmän hänen bändinsä myy nykyään levyjä, kuin Kauko. Eli yli tavoitteiden ollaan jo päästy.

Lähteet: Riimien välistä -haastattelu