Hyppää pääsisältöön

Koulutuksen vuosisata

Osa maalauksesta Albert Edelfelt.
Osa maalauksesta Albert Edelfelt: Turun akatemian vihkiäiskulkue (1905). Kuva: Pekka Sipilä / Yle. Osa maalauksesta Albert Edelfelt. Kuva: Yle/ Pekka Sipilä Albert Edelfelt,maalaustaide,taide,kulkueet

1600-lukua on kutsuttu koulutuksen vuosisadaksi Suomessa. Tuolloin perustettiin mm. Suomen ensimmäinen yliopisto.

Tietolaatikko

 • Suomen ensimmäinen yliopisto, Turun akatemia, perustettiin vuonna 1640.
 • Johannes Gezelius vanhempi tunnetaan Suomen kansanopetuksen isänä.
 • Turun piispana toiminut Gezelius vanhempi myös painatti ja kustansi useita kirjoja, mm. Yxi paras lasten tawara (1666).
 • Vuonna 1686 kirkkolakiin tuli vaatimus yleisestä lukutaidosta.

Turun akatemia perustettiin 1640, oppikouluverkosto laajeni huomattavasti ja kansanopetus eteni Johan Gezelius vanhemman (1615–1690) johdolla.

Kuningas Kustaa II Adolf oli kiinnostunut koulujen kehittämisestä ja käynnisti koulunuudistuksen heti valtaannousunsa jälkeen. Huomiota kiinnitettiin mm. luonnontieteiden opetukseen, vaikka se ei toteutunutkaan. Koulun tuli kasvattaa hänen mielestään virkamiehiä kehittyvän hallinnon ja talouselämän palvelukseen.

Koulujen uudistamistyöhön mukaan kutsuttiin myös vuosisadan merkittävin kasvatusajattelija Amos Comenius. Yhteistyö Comeniuksen kanssa ei johtanut tuloksiin ja koulu-uudistus toteutettiin vanhalta pohjalta.

Ruotsin koko valtakuntaa koskeva ensimmäinen koululaki säädettiin 1620. Sotien vuoksi se vahvistettiin vasta 1649 ja tunnetaan Kristiina-kuningattaren koulujärjestyksenä.

Vaikka 1600-luvulla varjosti raskas 30-vuotinen sota, vuosisata ei ollut yksin sodankäyntiä. Ruotsin itäisessä maakunnassa eli suomalaisten asuinalueella vaikutti ”hyvä kreivi” Pietari Brahe, joka ei syyttä astele Turun akatemian vihkiäiskulkueessa.

”Kreivin aikaan” Elämää Suomessa 1600-luvulla

Kuuntele Kouluradion ohjelma vuodelta 1965. Ohjelmassa kuvaus koulupäivästä triaviaalikoulussa.

Johan Gezelius vanhempi

Piispa Johan Gezelius vanhempi on nimetty Suomen kansanopetuksen isäksi. Kirkko vastasi äidinkielisestä kansanopetuksesta. Merkittävää on, että nyt alettiin pitää myös kirkonkirjoja, joihin merkittiin seurakuntalaisten nimet ja osaamisen laajuus.

Johan Gezelius vanhemman kirjoittama ja painattama kirja Yxi paras Lasten tawara löytyy digitoituna Helsingin yliopiston kirjastosta.

    Yxi paras lasten tawara

Lukkarinkoulussa

Kansan lukutaidon opettamisesta määrättiin vuoden 1686 kirkkolaissa. Lukkarin tehtäviin saattoi kuulua ns. lukkarinkoulun pitäminen. Entisajan lukkarin tehtävät olivat varsin moninaiset.

Samuli Alaspää kertoo entisajan lukkarin tehtävistä. Äänite on vuodelta 1965.

Lukkarinkoulu ja lukuseteli saattoi olla monelle kova haaste. Usein kai lukeminen jäikin ulkoaopettelun varaan. Kuuluin lienee Aleksis Kiven kuvaus lukemisen vaikeudesta Seitsemässä veljeksessä pari sataa vuotta myöhemmin.

    Lue lisää lukusetelistä

Turun museokeskus, J. Reinbergin litografia Akatemiatori sarjasta Vyer av Åbo 1852-53. Kuva: Pekka Kujanpää.

Turun museokeskus, J. Reinbergin litografia Akatemiatori sarjasta Vyer av Åbo 1852-53. Kuva: Pekka Kujanpää.Turun museokeskus, J. Reinbergin litografia Akatemiatori sarjasta Vyer av Åbo 1852-53. Kuva: Pekka Kujanpää.
Kokkolan vanhin rakennus, vuonna 1696 rakennettu pedagogio. Kuva: Helena Myllykoski / Yle.

Kokkolan vanhin rakennus, vuonna 1696 rakennettu pedagogio. Kuva: Helena Myllykoski / Yle.Kokkolan vanhin rakennus, vuonna 1696 rakennettu pedagogio. Kuva: Helena Myllykoski / Yle.

Ihminen ja yhteiskunta

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Testaa sananvapauden rajoja – mitä netissä saa sanoa?

  Mitä netissä oikeasti saa sanoa?

  Missä menee asiattomuuden ja laittomuuden raja? Mitä netissä saa sanoa ja minkälaisten viestien jälkeen alkaa tulla nettipoliiseilta yhteydenottoja? Tee Yle Oppimisen testi ja tsekkaa miten hyvin sinulla on sananvapauden rajat hallussa. Nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen kommentoi internetistä lainattujen kirjoitusten laillisuutta.

 • Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä

  Suosittelualgoritmit pitävät sinut kuplassa

  Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä Oletko huomannut että törmäät jatkuvasti samojen ihmisten juttuihin somessa? Näetkö netissä useimmiten mielipiteitä, joista olet samaa mieltä? Jos kuulostaa tutulta, niin olet luultavasti joutunut suosittelualgoritmien aiheuttamaan informaatiokuplaan.

 • Filosofia

  Filosofia on maailman vanhin tiede. Se opettaa ajattelemaan ja parantaa ongelmien ratkaisukykyä. Parhaimmillaan filosofia johtaa ihmisen ja maailman olemassaolon syvälliseen ymmärtämiseen.

 • Historia, Suomi

  Minkälainen maamme oli ennen? Tunnelmakuvia menneisyydestä. Historian havinaa. Tapahtumia asiantuntijoiden ja aikalaisten kertomana.

 • Historia, maailma

  Elämää, mysteereitä ja saavutuksia. Historiallisia tapahtumia, tappioita ja voittoja. Artikkelit perustuvat Ylen televisio- ja radio-ohjelmiin.

 • Suomalaiset juhlapäivät

  Juhlapäivät.

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin. Ne liittyvät usein uskontoon tai kansalliseen historiaan. Tutustu suomalaisiin juhlapäiviin, niiden historiaan ja merkitykseen.

 • Työelämä

  Yhdeksän kysymystä ja vastausta työtodistuksista.

  Apua ammatinvalintaan, yrittäjyyden MP3-kurssi.

 • Yhteiskunta

  Miksi demokratia on tärkeää?

  Miksi demokratia on tärkeää? Entä jos sinä saisit olla hetken vallan kahvassa?