Lapista vuonna 1972 alkanut ja Helsinkiin kuusi vuotta myöhemmin saapunut peruskoulu muutti suomalaisen koulujärjestelmän radikaalisti.
Tietolaatikko
- Peruskoulu-uudistus mahdollisti yhdeksänvuotisen yhteisen koulutuksen kaikille, myös vähävaraisille ja syrjäseuduilla asuville.
- Uudistus alkoi Lapista 1972 ja saapui viimeisenä Helsinkiin 1978.
- Valtiolliset oppikoulut kunnallistettiin, samoin suurin osa yksityisistä oppikouluista.
Koulut kunnallistettiin ja kaikki lapset kävivät saman yhdeksänvuotisen koulun. Alkuaikoina peruskoulu herätti suurta vastustusta ja etelää kohti tultaessa vastustus kiihtyi.
Kuuntele peruskoulun historiaa vaihe vaiheelta
Peruskoulun historia -radiosarjassa kerrotaan, miten peruskoulu syntyi ja miten siitä tuli menestystarina.
Osa 1: Alkuvaiheet
Peruskoulun alkuvaiheista kertovat kouluhallitusta johtanut Erkki Aho, opettajalehden päätoimittajana uudistusta katsonut Antti Henttonen sekä professori Jukka Sarjala. Toimittajana Anna-Liisa Haavikko.
Osa 2: Koulu kokeilulaboratoriona
Yrjö Engeström, Erkki Koski ja Terttu ja Seppo Solanti kertovat koulukokeiluista ja peruskoulun kehittämistyöstä, toiveista ja siitä, mikä oli parasta peruskoulun tulossa. Toimittajana Anna-Liisa Haavikko.
Osa 3: Kamppailu oppikirjoista ja opetussuunnitelmista
Jukka Sarjala, Erkki Aho kertovat tasokursseista, joukko-opista ja Pirkkalan monisteesta. Ohjelmassa pohditaan, miksi opetussuunnitelma muistutti enemmän vanhan keskikoulun kuin kansakoulun opetussuunnitelmaa. Tasokurssit – puolesta ja vastaan. Toimittajana Anna-Liisa Haavikko.
Osa 4: Vastatuulia ja epäonnistumisia
Kouluneuvostot ja politiikka kouluissa. Peruskoulua seurattiin ja myös vastutettiiin. Vastustus alkoi laantua 1980-luvulla, mutta sitten tuli huoli lahjakkaista oppilaista. Uutena huolena nostettiiin koulun tasapäistävä vaikutus. Toimittajana Anna-Liisa Haavikko.
Osa 5: Miten syntyy menestystarina?
Pisa-menestys, pedagoginen muutos, koulunaloittamisiän merkitys, koulujen eriytyminen. Haastateltavina Jarkko Hautamäki ja Leena Haikarainen. Ohjelmassa käydään myös opettaja Juha Niemisen ensimmäisen luokan oppitunnilla. Toimittajana Anna-Liisa Haavikko.
Ensimmäinen Koulu-tv-lähetys
Ensimmäinen Koulu-tv-ohjelma lähetettiin vuonna 1957. Siinä esitettiin suorana uskontoon, maantieteeseen, kotiseutuoppiin ja laulutuntiin liittyvät ohjelmat. Lähetystä seurasi Helsingin Lapinlahden koulussa 1350 oppilasta. Innostus oli suuri, ja monet näkivät televisio-ohjelmaa ensimmäisen kerran.
Opettajan ensimmäinen koulupäivä
Millainen ensimmäinen koulupäivä on opettajalle? Ensimmäinen koulupäivä on Ylen dokumenttiryhmän ja Yle.fi:n ensimmäinen yhteinen kokeellinen nettidokumentti. Toimittaja Anna-Liisa Haavikko ja kuvat Natalia Baer.