Hyppää pääsisältöön

Polkupyörällä Andalusiassa: matkakuvia osa 3/3

Gibraltarin kapeaa niemeä hallitsee jyrkkä kalkkikivikallio, joka nousee yli 400 metriin. Kuva otettu Espanjasta.

Gibraltar erottuu yksityiskohdissaan ällistyttävän selvästi seudun muista taajamista. Se on hyvin selkeästi brittiläinen kaupunki, jota tosin määrittelee rakennuskelpoisen maan niukkuus. Mereen työntyy myös lentokentän kiitorata, jonka poikki kulkee pääkatu tullista keskustaan. Lentokoneiden saapuminen ja lähtö tietävät liikenneruuhkia, kun sekä autot, kaksipyöräiset että jalankulkijat odottavat liikennevaloissa lupaa kiitoradan ylittäämiseen. Taajama kiitoradan toisella puolelle on jo Espanjaa.

Gibraltarin Upper Rockin luonnonpuistossa majailee Euroopan ainoa villi makakiyhteisö. Afrikka häämöttää horisontissa.

Liikennettä Gibraltarinsalmessa.

Paluu Espanjaan. Mukana on hyvä kartta, joka ohjaa myös rauhallisemmille reiteille

Tuulivoimaa hyödynnetään Andalusiassa.

Piikkilanka-aidat vaikeuttavat leireilyä, mutta lukottomista porteista voi tarvittaessa päästä lehmihakaankin telttailemaan.

Kaksi monta kilometriä pitkää kapeaa pengertä yhdistää Cadizin mantereeseen, ja kaupunkiin on vaikea päästä pyörällä muutoin kuin moottoritienkaltaista pääväylää pitkin. Osan matkaa voi kuitenkin vältellä vilkasta liikennettä. Tässä reissun erikoisimpia pyörätieosuuksia, tosin tien päässä on pyöräilyn ja kävelyn kieltävä merkki.

Leiritunnelmaa ylängöltä pellonsängen reunasta.

Leireilyä piikkipensaikon ja ohdakkeiden höystämässä rinteessä ennen kiipeilypäivää. Jyrkästä maastosta löytyy vähemmän kalteva sopukan kaistale.

Matkalla Rondaan punnerrus 1100 metrin korkeuteen. Kevyt tuuli onneksi vilvoittaa helteistä kolmen ja puolen tunnin nousua.

Rondan kaunis kaupunki sijaitsee hulppealla kalkkikivitörmällä.

Pojilla on tyttöjä kovempi kiire kouluun. Vai koulusta pois?

Viimeinen leiripaikka kuivassa rinteessä vuohien polkujen kupeessa 30 kilometriä Malagasta.

Eihän valot vaan unohtuneet päälle?

Vapaapäivän ratoksi polkaisen vielä 85 kilometrin lenkin ilman kuormaa Malagan seudulla. Kaupungista pääsee näppärästi vuoristotunnelmiin.

Matkalla lentokentällä. Kuormaan on viimeiselle kymmenelle kilometrille tullut mukaan pyörän tulevan kuljetuslaatikon pahvit.

Kuljetuslaatikko alkaa muotoutua.

Lähes neljän tunnin askartelun jälkeen paketti on kasassa. 12 pahvilaatikkoa, 500 metriä teippiä ja 30 metriä köyttä. Pakkaus tuoksahtaa vielä viikkoa myöhemminkin pesuaineen kemikaaleille.

Polkupyörällä Andalusiassa: matkakuvia osa 1/3 Sierra Nevada
Polkupyörällä Andalusiassa: matkakuvia osa 2/3 Marokko
Matkan yhteenveto Teksti-TV:n nettiarkistossa
Kirja-arvio: Polkupyörällä Jäämerelle - Tupasvillaa, poroja ja tuntemattomia sotilaita

Kommentit