Hyppää pääsisältöön

Valistusaate 1700-luvulla

Porthania esittää Mika Ainola.
Kuva tv-sarjasta Suomalaiset sävelet. Porthania esittää Mika Ainola. Kuva: Sami Hukkanen / Yle. Porthania esittää Mika Ainola. Kuva: Yle/ Sami Hukkanen suomenkielinen kirjallisuus,Henrik Gabriel Porthan,Valistus

1600-luvun lopulla kirkollisten koulujen rinnalle syntyi myös koko joukko erilaisia muita kouluja. Ensimmäiset tehtaankoulut perustettiin tuolloin.

Tietolaatikko

 • Henrik Gabriel Porthan (1739–1804) oli Turun akatemian professori. Hänet tunnetaan Suomen historian isänä. Porthan edusti aikansa monioppineisuuden ihannetta ja vaikutti fennomaanisessa liikkeessä.
 • Jaakko Juteini (17811855) oli suomalainen kirjailija ja kansanvalistusmies. Hän oli aikansa merkittävä yhteiskunnallinen vaikuttaja ja Suomen kielen puolustaja.

Suomen ainoa lukio oli ollut Viipurissa. 1721 Uudenkaupungin rauhan jälkeen se jatkoi toimintaansa Porvoossa. Porvoon lukiossa opettajina olivat teologian, kreikan kielen, matematiikan, kaunopuheisuuden ja historian lehtorit.

Henrik Gabriel Porthan aloitti kasvatusopin luennot Turun akatemiassa 1780-luvulla.

Rahvaan parista opintielle

Ensimmäinen suomenkielinen kirjailija Jaakko Juteini syntyi talonpoikaisperheeseen Hattulan Rahkoilan kylässä vuonna 1781. Poika osoittautui lahjakkaaksi ja hänet lähetettiin Hämeenlinnaan kouluun.

Juteinin nimi muutettiin koulussa ruotsinkieliseksi eli Jacob Judéniksi. Hämeenlinnan triviaalikoulun jälkeen Juteini siirtyi opiskelemaan Turkuun.

Kuuntele, miten Juutilan poika pääsi Turkuun opiskelemaan
Professori T. I. Wuorenrinne kertoo Jaakko Juteinista, vuodelta 1981.

    Jaakko Juteinin Neuwo-kirja, eli Lyhykäinen oppi hywiin ja siiwollisiin ihmisten tapoihin; nuoruudelle

Johan Erik Hedbergin maalaus Henrik Gabriel Porthanista (1739-1804), maalattu noin 1799. Kuva: Timo Huvilinna, Helsingin yliopistonmuseo.

Johan Erik Hedbergin maalaus Henrik Gabriel Porthanista (1739-1804), maalattu noin 1799. Kuva: Timo Huvilinna, Helsingin yliopistonmuseo.Johan Erik Hedbergin maalaus Henrik Gabriel Porthanista (1739-1804), maalattu noin 1799. Kuva: Timo Huvilinna, Helsingin yliopistonmuseo.

Ihminen ja yhteiskunta

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Islamin vieraana

  6-osainen sarja islamista.

  6-osaisessa sarjassa professori Jaakko Hämeen-Anttila johdattaa kiehtovalle matkalle islamin maailmaan – sen historiaan, kulttuuriin, kuvataiteisiin, musiikkiin ja kirjallisuuteen sekä ihmisten jokapäiväiseen elämään. Ohjelmasarja on valmistunut v. 2003.

 • Buddhan jalanjäljillä

  Buddhalaisuus

  Buddhalaisuus ei ole kristinuskoon tai islamiin verrattavissa oleva uskonto, vaan pikemmin filosofia, joka opettaa tien korkeimman moraalisen, henkisen ja intellektuaalisen "valaistumisen" saavuttamiseen.