Hyppää pääsisältöön

Keisarit ja Suomi

viisi suomen ruhtinasta
Suomen suuriruhtinaat vasemmalta oikealle: Aleksanteri I, Nikolai I, Aleksanteri II, Aleksanteri III, Nikolai II, taustakuva Pietarhovi. Kuva: Douglas Sivén. viisi suomen ruhtinasta Kuva: Douglas Sivén. Suomen suuriruhtinaskunta,Nikolai I,Nikolai II,Aleksanteri III,Aleksanteri I,ruhtinaat,Aleksanteri II

Venäjän keisarit kaukaisissa palatseissaan olivat Suomen suuriruhtinaita ja hallitsijoita yli sadan vuoden ajan. Vuonna 1808 Suomi oli Euroopan köyhimpiä maita, mutta keisareiden ajan päättyessä se oli saavuttanut Euroopan keskitason.

Viisi keisaria ja viisi erilaista elämäntarinaa. Millaisia ihmisiä he olivat? Miten he rooleissaan maailman mahtavimpina monarkkeina ja Suomen hallitsijoina toimivat? Miten he vaikuttivat Suomeen ja suomalaisten elämään?

Aleksanteri I

Suomen suuriruhtinas vuosina 1809-25. Aleksanteri I valloitti nopeasti Suomen ja suomalaisten sydämet. Vuonna 1819 keisari teki kolmen viikon matkan Suomeen.

Nikolai I

Suomen suuriruhtinas vuosina 1825-55. Keisari Nikolai tiukensi sensuuria ja perusti salaisen poliisin. Suomalaisille Nikolain kausi oli taloudellisen kasvun ja valtiollisen kehityksen aikaa.

Aleksanteri II

Suomen suuriruhtinas vuosina 1855-81. Aleksanteri II oli suomalaisille myötämielinen hallitsija. Vuonna 1863 Aleksanteri kutsuu koolle Suomen valtiopäivät lähes 50 vuoden tauon jälkeen.

Aleksanteri III

Suomen suuriruhtinas vuosina 1881-94. Aleksanteri III kutsui säädyt kokoon ja lyhensi valtiopäivien väliajan viidestä kolmeen vuoteen. Hän pyrki noudattamaan Suomen lainsäädäntöä.

Nikolai II

Suomen suuriruhtinas vuosina 1894-1917. Nikolai II:sta tuli Suomen kansan vihollinen venäläistämistoimenpiteiden takia. Helmikuun manifesti kavensi Suomen autonomiaa.

Perustuu ohjelmaan: Keisarit ja Suomi, Tuotanto: Douglas Productions Oy Vuosi: 2008

Ihminen ja yhteiskunta

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Islamin vieraana

  6-osainen sarja islamista.

  6-osaisessa sarjassa professori Jaakko Hämeen-Anttila johdattaa kiehtovalle matkalle islamin maailmaan – sen historiaan, kulttuuriin, kuvataiteisiin, musiikkiin ja kirjallisuuteen sekä ihmisten jokapäiväiseen elämään. Ohjelmasarja on valmistunut v. 2003.

 • Buddhan jalanjäljillä

  Buddhalaisuus

  Buddhalaisuus ei ole kristinuskoon tai islamiin verrattavissa oleva uskonto, vaan pikemmin filosofia, joka opettaa tien korkeimman moraalisen, henkisen ja intellektuaalisen "valaistumisen" saavuttamiseen.