Hyppää pääsisältöön

Nuorelle leskelle on tarjolla vertaistukea

Puolison kuolema on yksi suurimmista suruista, jonka ihminen voi elämänsä aikana kohdata. Joskus menetys koetaan odotettua aiemmin.

Suomessa on noin 12 000 työikäistä leskeä. Vuonna 2009 perustettiin Suomen nuoret lesket ry -vertaistukiyhdistys, jonka toiminnan kohteena ovat niin avio- kuin avolesket sekä leskien lapset. Vertaistukitoimintaa on tarjolla ympäri Suomen.

Leskeksi jäänyt joutuu surun keskellä kohtaamaan myös byrokratiaa. Suomessa leski voi saada perhe-eläkettä, joka koostuu leskeneläkkeestä ja mahdollisesta lapseneläkkeestä. Poikkeuksena ovat avoliitossa leskeksi jääneet, jotka eivät saa minkäänlaista leskeneläkettä. Avustus tulisi tarpeeseen, sillä puolison kuollessa perheen tulot yleensä puolittuvat.

Henkisen ja taloudellisen romahduksen keskellä vertaistuki on korvaamaton apu leskelle.

Tietolaatikko

Vain avioliitossa ja rekisteröidyssä parisuhteessa leskeksi jääneet ovat oikeutettuja perhe-eläkkeeseen. Kuitenkin jos yhteisiä lapsia vainajan kanssa ei ole, tarkkojen kriteerien on täytyttävä, jotta perhe-eläkettä aletaan maksaa. Esimerkiksi, lesken on täytynyt olla alle 50-vuotias, kun avioliitto tai rekisteröity parisuhde on solmittu, ja sen on täytynyt kestää vähintään viisi vuotta ennen puolison kuolemaa.

Perhe-eläkkeen suuruuteen vaikuttavat lesken omat tulot ja eläkkeet, ja mitä korkeammat ne ovat, sitä vähemmän perhe-eläkettä maksetaan. Eläke voi pienentyä tällä tavalla niin radikaalisti, ettei perhe-eläkettä makseta lainkaan.

Lähde: http://www.nuoretlesket.fi/yhdistys/wp-content/uploads/2011/05/pdf-Leskenel%C3%A4keasiaa-nettiin.pdf

Teksti: Sonja Fogelholm

Kommentit
  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto