Hyppää pääsisältöön

Suudelma kuului vain heteroille

Suukkoa muiskauttaessa ei tule yleensä ajatelleeksi suudelman moninaista historiaa. Kattavasti asiaan perehtyvä 70-luvun ohjelma "Suukko" alleviivasi suutelemisen olevan vain heteroiden välistä hellyyttä.

Vuonna 1976 ilmestyneessä Suukko-ohjelmassa samojen sukupuolten välinen suukottelu ja hellyydenosoitukset olivat tabuja.

"Suomessa on tapana suudella ainoastaan vastakkaista sukupuolta", lausui ohjelman juontanut Jukka Virtanen.

Tämän "kirjoittamattoman säännön" poikkeuksena ovat lapset sekä jääkiekkoilijat:

"Suomalainenkin mies voi jääkiekkokentällä halata toista miestä pitkään ja hartaasti ilman että häntä epäillään minkäänlaisesta poikkeavuudesta", Virtanen sanoi.

Homous tuli Suomessa lailliseksi vuonna 1971, mutta se poistettiin tautiluokituksesta vasta viisi vuotta "Suukon" ilmestymisen jälkeen vuonna 1981.

Homofobisuudesta huolimatta suudelmaa tarkasteltiin ohjelmassa monipuolisesti taiteen, musiikin, elokuvien ja eläinten näkökulmasta. Selviää esimerkiksi miksi koirat nuolevat ihmisten suuta ja kasvoja koko ikänsä. Ohjelman loppupuolella Marjatta Leppänen, Erkki Liikanen ja Esko Linnavalli esittävät pusu-aiheisen potpurin.

"Suukko" päättyy varoituksiin. Jukka Suni kertoo suussa elävän miljoonia bakteereja ja viruksia, jotka voivat pahimmillaan aiheuttaa tauteja. Kuvaesimerkkinä on huuliherpeksen aiheuttama "rusina" huulessa. Aivan viimeiseksi Suni toteaa kuitenkin, että suuteleminen on paljon parempi kuin mököttäminen suutelematta.

2000-luvulla suudelman eri ulottuvuuksia on tutkinut professori Hannu Salmi. Hän pistäytyi aamu-tv:ssä kertomassa aiheesta vuonna 2001. Salmi paljasti muun muassa, miten Alfred Hitchcock onnistui kiertämään Hollywoodin suudelmasensuuria elokuvassaan "Notorious – kohtalon avain".

Teksti: Sonja Fogelholm