Hyppää pääsisältöön

Vapaaehtoisen insestin laittomuus puhuttaa – mistä moraalinen paheksunta johtuu?

Vihreiden nuorisojärjestön puheenjohtaja pyöritteli blogissaan ajatusta kaikkien täysi-ikäisten vapaaehtoisten seksiaktien hyväksymistä. Erityisesti ajatus vapaaehtoisen insestin kiellon poistosta kirvoitti voimakkaan kommenttivyöryn netissä.

Rakkautta haussa. // Kuva: EPA/JIM HOLLANDER

Keskusteluun osallistui edellispäivänä myös kansanedustaja Anna Kontula Iltalehdessä. Kontula totesi ymmärtävänsä moraalisen pohdinnan, muttei pitänyt lähisukulaisten välisen seksin olevan asia, jota pitäisi säädellä lailla.

YleX Etusivun haastattelema evoluutiopsykologiaan perehtynyt sosiologi Heikki Sarmaja pitää keskustelua kiinnostavana.

- Biologinen ongelmahan on, että jälkeläiselle sisäsiittoisuudesta seuraa haittaa. Eläimillä on erilaisia tapoja välttää sisäsiitosta. Ihmisillä se on, että jos eletään samassa perheessä, sisarukset eivätkä vanhemmat ja lapset tunne seksuaalista vetovoimaa toisiinsa. Erityisesti niistä, joilla on omia sisaruksia, ajatus tuntuu pahalta.

Ajatus insestistä siis herättää vastenmielisyyttä jo biologisella tasolla.

- Koska se herättää vastenmielisyyttä, siitä halutaan rangaista. Ihmiset eivät kuitenkaan osaa perustella mitä vikaa siinä on. Ei osata selittää sitä psykologista mekanismia, mikä tuottaa vastenmielisyyttä tai jopa moraalista suuttumusta.

Tutkijan painottaa, että seksuaalisuus ylipäätään eri muodoissaan on herättänyt maailman kansoissa vihaa ja rangaistusintoa.

- Ihmiset tuntevat vastenmielisyyttä melkeinpä kaikkia sellaisia seksuaalisuuden muotoja kohtaan, johon eivät itse tunne kiinnostusta.

Sarmaja on Kontulan kanssa samoilla linjoilla lain tarpeellisuudesta.

- Tavallaan voi sanoa, että se on tarpeeton laki, koska sitä niin harvat rikkoo. Siinä on riski jälkeläisten laadulle, mutta on meillä myös paljon perinnöllisiä sairauksia, jotka välittyvät jälkeläisille ja joiden riski on suurempi kuin sisäsiitoksessa. Jos ehkäisy hoidetaan, ei asian pitäisi kuulua ulkopuolisille.

Tutkija huomauttaa, ettei omistaan poikkeavien seksuaalisten suhteiden miettiminen ylipäätään ole miellyttävää ihmisten mielestä.

- On eri asia hyväksyä moraalisesti ja ymmärtää toisen oikeuden yksityiselämään, on eri asia tuntuuko asia oikealta ja hyvältä, kuin että pitääkö siitä rangaista.

Lähteet: YleX, Iltalehti