Hyppää pääsisältöön

Wicca saa tehdä mitä haluaa, kunhan ei vahingoita

Wicca on uuspakanallinen luonnonuskonto, jonka kannattajia arvioidaan olevan useita satoja Suomessa. Osa wiccoista harjoittaa myös magiaa. Wicca yhdistetään usein saatananpalvontaan, mutta sen kannattajat eivät usko helvettiin.

Wicca nykymuodossaan syntyi 50-luvun Englannissa. Sen harjoittajille kaikki ympärillä oleva on pyhää. Erityisesti korostetaan yhteyttä luontoon. Wiccojen elämänohje kuuluu: "Tee mitä haluat, kunhan et vahingoita". Wiccat uskovat myös, että kaikki teot palautuvat takaisin kolminkertaisina; sekä hyvät että pahat teot.

Wiccalaisuuteen kuuluvat erilaiset rituaalit, joilla juhlistetaan luonnossa tapahtuvia käännekohtia. Esimerkiksi talvipäivänseisauksena, vuoden pisimpänä yönä, juhlitaan talven selän taittumista sekä valon ja kevään tuloa.

Suomessa wiccoja ovat lähinnä nuoret kaupunkilaisnaiset. Osa heistä tunnustaa olevansa myös noitia. Jotkut yrittävät ottaa yhteyttä henkiin, toiset oman mielensä eri kerroksiin. Mistään harrypottermaisista loitsuista ei siis ole kysymys.

Magian harjoittaminen ja pentagrammin kantaminen osaltaan ruokkivat stereotypiaa saatananpalvoja-wiccoista. Yleistykset kiistetään wicca-piireissä jyrkästi, sillä heidän maailmankuvaansa ei kuulu absoluuttinen hyvä tai paha. Saatanaan tai helvettiin ei uskota.

Yrityksistä huolimatta wiccalla ei ole virallisen uskonnon asemaa Suomessa.

Teksti: Sonja Fogelholm

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto