Hyppää pääsisältöön

Wicca saa tehdä mitä haluaa, kunhan ei vahingoita

Wicca on uuspakanallinen luonnonuskonto, jonka kannattajia arvioidaan olevan useita satoja Suomessa. Osa wiccoista harjoittaa myös magiaa. Wicca yhdistetään usein saatananpalvontaan, mutta sen kannattajat eivät usko helvettiin.

Wicca nykymuodossaan syntyi 50-luvun Englannissa. Sen harjoittajille kaikki ympärillä oleva on pyhää. Erityisesti korostetaan yhteyttä luontoon. Wiccojen elämänohje kuuluu: "Tee mitä haluat, kunhan et vahingoita". Wiccat uskovat myös, että kaikki teot palautuvat takaisin kolminkertaisina; sekä hyvät että pahat teot.

Wiccalaisuuteen kuuluvat erilaiset rituaalit, joilla juhlistetaan luonnossa tapahtuvia käännekohtia. Esimerkiksi talvipäivänseisauksena, vuoden pisimpänä yönä, juhlitaan talven selän taittumista sekä valon ja kevään tuloa.

Suomessa wiccoja ovat lähinnä nuoret kaupunkilaisnaiset. Osa heistä tunnustaa olevansa myös noitia. Jotkut yrittävät ottaa yhteyttä henkiin, toiset oman mielensä eri kerroksiin. Mistään harrypottermaisista loitsuista ei siis ole kysymys.

Magian harjoittaminen ja pentagrammin kantaminen osaltaan ruokkivat stereotypiaa saatananpalvoja-wiccoista. Yleistykset kiistetään wicca-piireissä jyrkästi, sillä heidän maailmankuvaansa ei kuulu absoluuttinen hyvä tai paha. Saatanaan tai helvettiin ei uskota.

Yrityksistä huolimatta wiccalla ei ole virallisen uskonnon asemaa Suomessa.

Teksti: Sonja Fogelholm

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto