Hyppää pääsisältöön

Maria Veitola: Vihaan mammakäsitettä

Huhtikuussa äidiksi tullut toimittaja Maria Veitola ei usko äitiyden muuttaneen häntä persoonana.

Maria Veitola // Kuva: Nelonen

Toimittaja Maria Veitola viettää äitiyslomaa. Kolme ja puoli kuukautta vanhan pojan äidillä ei ollut äitiydestä vahvaa ennakkokäsitystä.

- En tiennyt äitiydestä yhtään mitään. Heittäydyin vaan siihen ja katsotaan mitä jokainen päivä tuo tullessan. Mulla on ollut tosi kivaa. En olisi uskonut että voi olla näin kivaa ja hienoa. En mielummin tekisi mitään muuta kuin hengaisin pikku poikani kanssa, Maria toteaa

- Pelkäsin että sekoan huonolla tavalla ja alan kutsua itseäni mammaksi ja puhumaan itsestäni kolmannessa persoonassa mammana. Ja mä vihaan mammakäsitettä. Onneksi niin ei ole käynyt. Ystävät ovat sanoneet että olen pysynyt samana ihmisenä, vaikka mulla onkin tuollainen pikku parasiitti joka kulkee koko ajan mukana.

Joidenkin asioiden Maria myöntää kuitenkin muuttuneen. Lapsi on asettunut tärkeysjärjestyksessä kärkeen.

-Väkisinkin prioriteetit ovat muuttuneet. Ensimmäisenä ei voi ajatella sitä, milloin itseä väsyttää ja milloin itsellä on nälkä, vaan pitää mennä sen mukaan millon kersaa väsyttää tai sillä on nälkä. Pitää ensin miettiä miten tekisi lapsen tyytyväiseksi, sitten vasta miten tekisi itsensä tyytyväiseksi, Maria kertoo.

Vaikka Maria haluaa olla rakastava ja hyvän tuulinen äiti, on hänelle samalla tärkeää pystyä olemaan tarpeen tullen tiukka kasvattaja.

- Haluan olla rakastava, mielellään aika iloinen ja hyväntuulinen. Siinä vaiheessa kun lapsi alkaa enemmän omaa tahtoa ilmaisemaan luulen että tulen olemaan jämäkkä ja tiukka äiti. Olen itse saanut aika tiukan kasvatuksen. Vaikka se silloin tuntui ärsyttävältä, niin luulen että loppujen lopuksi se on ollut hirveän hyvä, Maria pohtii.

Yksi lapselle opetettavista asioista nousee ylitse muiden.

- Yritän ainakin parhaani mukaan opettaa sille hyvät käytöstavat, koska ne on mun mielestä elämässä aika tärkeät, Maria toteaa.