Hyppää pääsisältöön

Mauri Sariolan pyynnöstä huolimatta: 500 kg lihaa

Yhtye 500 kg lihaa esitteli näkemyksiään ja kokeellisia sovituksia Antti Archreniuksen ja Uuno Kailaksen runoista. Kirjailija Mauri Sariola ei vakuuttunut.

Tietolaatikko

Ohjelmasarja Väärän kuninkaan päivä oli haastatteluista ja viihdenumeroista koostuva estradiohjelma. Ohjelma rakentui jaksoittain vaihtuvien julkisuuden henkilöiden, "Väärän kuninkaan" ympärille. Kuninkaiden toiveita toteutettiin. Myös kuninkaan inhokit saivat mahdollisuuden esiintyä sekä puolustaa itseään tämän edessä.

Kauko Röyhkän ja Maritta Kuulan tähdittämä yhtye 500 kg lihaa, ei kuulunut rikoskirjailijalegenda Mauri Sariolan suosikkeihin.

Jopa "tahallisesti ärsyttäväksi" kuvailtu yhtye toimi aktiivisimmillaan 80-luvulla. Yhtyeen ensilevy, Etkös ole ihmisparka (1982), sisälsi sävellyksiä tunnettujen suomalaisrunoilijoiden teksteistä ja kokeellisia versioita tunnetuista virsistä. Levyn nimikappale on niin ikään Juhana Cajanuksen virsi.

Väärän kuninkaan päivä -ohjelmassa yhtye esitti Antti Achreniuksen virren Joutukaa, sielut.

Esityksen jälkeen oli Sariolan vuoro kertoa mielipiteensä esityksestä. Sariola ihmetteli nuorten artistien innostusta "pilata" vanhoja, onnistuneita sävellyksiä, vaikka voisivat yhtä hyvin luoda jotain täysin omaa ja uutta.

Röyhkä taas puolusti oikeuttaan "veisata virsiä" omalla tyylillään, koska kyllähän ihmiset kirkoissakin niitä veisaavat. Hänen mukaansa tarkoituksena oli lähinnä tuoda esille se kolkko tunnelma, joka alkuperäisistäkin virsistä välittyy, kun niitä sunnuntai-aamuna kuuntelee radiosta.

Kommentit
 • Unelmien maa rakennettiin Norjaan öljyrahalla, ihmishengillä ja ympäristötuhoilla

  Norjan vaiheikas öljyhistoria synnytti menestyssarjan.

  Pohjanmerellä 1969 tehty ennätyssuuri öljylöytö käynnisti muutoksen, joka teki pienestä kalastajavaltiosta johtavan öljymaan. Uusi teollisuus ajoi Norjan yhteiskunnalliseen murrokseen, jota menestyssarja Unelmien maa (Lykkeland) kuvaa. Katastrofaalinen öljyvuoto ja yli sata ihmishenkeä vaatinut porauslautan kaatuminen muistuttivat norjalaisia, että öljyseikkailu ei ole pelkkää rahantuloa.

 • Hiihtokoulussa vedettiin sukset jalkaan ysäritunnelmissa

  Pikku Kakkosen hiihtokoulu opetti hiihdon saloihin.

  "Suk-suk-suk-sukset ja sau-sau-sau-sauvat" mukaan ja ladulle! Ysärimuotia ja -fiilistä tarjoileva Hiihtokoulu opetti lama-ajan lapsille hiihtämisen perusteita. Hiihtokoulu esitettiin Pikku Kakkosessa ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja sen oppeja voi katsoa nyt pysyvästi Areenasta.

 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto