Hyppää pääsisältöön

Mauri Sariolan pyynnöstä huolimatta: 500 kg lihaa

Yhtye 500 kg lihaa esitteli näkemyksiään ja kokeellisia sovituksia Antti Archreniuksen ja Uuno Kailaksen runoista. Kirjailija Mauri Sariola ei vakuuttunut.

Tietolaatikko

Ohjelmasarja Väärän kuninkaan päivä oli haastatteluista ja viihdenumeroista koostuva estradiohjelma. Ohjelma rakentui jaksoittain vaihtuvien julkisuuden henkilöiden, "Väärän kuninkaan" ympärille. Kuninkaiden toiveita toteutettiin. Myös kuninkaan inhokit saivat mahdollisuuden esiintyä sekä puolustaa itseään tämän edessä.

Kauko Röyhkän ja Maritta Kuulan tähdittämä yhtye 500 kg lihaa, ei kuulunut rikoskirjailijalegenda Mauri Sariolan suosikkeihin.

Jopa "tahallisesti ärsyttäväksi" kuvailtu yhtye toimi aktiivisimmillaan 80-luvulla. Yhtyeen ensilevy, Etkös ole ihmisparka (1982), sisälsi sävellyksiä tunnettujen suomalaisrunoilijoiden teksteistä ja kokeellisia versioita tunnetuista virsistä. Levyn nimikappale on niin ikään Juhana Cajanuksen virsi.

Väärän kuninkaan päivä -ohjelmassa yhtye esitti Antti Achreniuksen virren Joutukaa, sielut.

Esityksen jälkeen oli Sariolan vuoro kertoa mielipiteensä esityksestä. Sariola ihmetteli nuorten artistien innostusta "pilata" vanhoja, onnistuneita sävellyksiä, vaikka voisivat yhtä hyvin luoda jotain täysin omaa ja uutta.

Röyhkä taas puolusti oikeuttaan "veisata virsiä" omalla tyylillään, koska kyllähän ihmiset kirkoissakin niitä veisaavat. Hänen mukaansa tarkoituksena oli lähinnä tuoda esille se kolkko tunnelma, joka alkuperäisistäkin virsistä välittyy, kun niitä sunnuntai-aamuna kuuntelee radiosta.

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto