Hyppää pääsisältöön

Stam1nan Hyrde ei suostu tekemään rakkauslauluja

YleX:n Riimien välistä -sarja esittelee suomalaisia nuoren polven sanoittajia ja heidän työtapojaan. Tällä viikolla tutustutaan Antti Hyyrysen sanoituksiin.

Stam1nan Hyrde // Kuva: Juhani Kenttämaa / YleX

Lemin ylpeys Stam1na aloitti uransa 16 vuotta sitten. Homman nimi oli alusta alkaen omien kappaleiden tekeminen, ja koska ainoa bändin jäsen, joka osasi edes välttävästi laulaa oli Antti "Hyrde" Hyyrynen, niin hänelle myös sanoittajan osa annettiin.

- Aloitimme englanniksi, ja halusin välttämättä ottaa esimerkkiä Slayerin sanoitustyylistä. Eli piti olla yhteiskuntakriittistä tekstiä, uskontokriittistä ja hirmutekojen tematiikkaan. Lisäksi Stonen Janne Joutsenniemi sekä Jarkko Martikainen ovat suuria innoittajia, tähdentää Hyrde lähtökohdistaan sanoittajana.

Käsikirjoittamista opiskellut medianomi muodostaa selkeitä visuaalisia kokonaisuuksia jo varhaisessa vaiheessa, mistä oivia esimerkkä ovat kaksi viinmeisintä Stam1na-albumia Nocebo sekä Viimeinen Atlantis.

- Tulevaa albumia ajatellessa ensimmäisenä kuvittelen, miltä se näyttää graafisesti. Mietin, mitkä värit ja millaisia teemoja tulen käyttämään ennen kuin kirjoitan ensimmäistäkään sanaa. Haluan, että koko albumin punainen lanka (joka on yleensä myös levyn nimi) on päätetty jo ennen sanoitusten työstämistä.

Hyrde panttaa sanoituksiaan viimeiseen saakka, sillä ne elävät aina siihen hetkeen, kun niitä aletaan purkittamaan ja studion punainen valo palaa. Onneksi tekstipuolen pähkäilyyn löytyy läheltä mielitietty, joka sparraa Hyrden sanoituksia.

- Kosketinsoittajamme Emil Lähteenmäki omaa samanlaisen elämänasenteen ja ymmärtää nopeasti, mitä haluan teksteilläni sanoa. Hänen kanssaan on mahtava käydä keskusteluja, sillä hän on ikäpolveni älykkäin tapaamani yksilö. Hän osaa kysyä tarkentavia kysymyksiä liittyen teksteihini, eikä hän maksa mitään!

Nykyään Hyrde uskoo sanoitustensa järkiperäisyyteen ja uuden maailmanjärjestyksen peilaamiseen.

- Olen nykyään selkeämmin ateisti, enkä käytä jumala-sanaa teksteissäni. En myöskään halua tehdä sanoituksia rakkaudesta, sillä siitä aiheesta on jo liian monta laulua tehty. En ole poliittisesti aktiivinen ihminen, mutta asiat jotka vituttaa, ja jotka eivät mene oman pillini mukaan ovat lähtökohtana inspiraatiolleni. Lisäksi asiat jotka rehellisesti kiinnostavat minua ovat usein pohjana teksteilleni. Uskon että olen kehittynyt sanoittajana irrallisten iskulauseiden viljelijästä mielenkiintoisten kokonaisuuksien viestittäjäksi.

Kuuntele Hyrden haastattelu alla!

Lähteet: Riimien välistä -haastattelu