Hyppää pääsisältöön

Talonvaltaus – rikos vai kulttuuriteko?

Suomessa talonvaltaukseen johtaa yleensä toive kulttuuri- tai sosiaalitiloista. Myös asunnottomat ovat vallanneet tyhjillään olevia taloja hätämajoitukseksi. Talonvaltausoperaatiot loppuvat silti usein lyhyeen, sillä toiminta on laitonta.

Tyhjillään olevia taloja on vallattu ympäri Suomen eri tarkoituksiin. Taustalla voi olla tarve esimerkiksi uusista sosiaali- tai kulttuuritiloista, joita ei ole saatu vielä muilla keinoin.

Ottamalla haltuun tyhjä rakennus kunnat ja kaupungit saadaan usein neuvottelemaan vallatun tilan käytöstä. Vaikka valtaajat yleensä huolehtivat vallatun tilan ylläpidosta, ja heidän päämääriään pidetään ymmärrettävinä, talonvaltausta ei hyväksytä tavoitteen saavuttamisen metodina.

"Jos tällaisessa talossa tapahtuu jotain, he vahingoittavat itseään, tai heille sattuu jotain, katto romahtaa, kaupunki on vastuussa siitä", Vantaan tilakeskuksen lautakunnan puheenjohtaja Jari Sainio sanoi Silminnäkijässä vuonna 2008.

Useissa maissa talonvaltaus on laitonta, niin myös Suomessa. Hollanti kielsi talonvaltaamisen lailla vuonna 2010, vaikka sitä ennen se oli talonvaltaajien luvattu maa.

Kenties asenteet valtauksia kohtaan ovat höllentymässä. Turkulainen nukketeatterin tekijä ja talonvaltaaja Suvi Auvinen kertoi Silminnäkijän haastattelussa, että Jokikadun kulttuurikeskuksen valtaus vuonna 2008 pääsi ensimmäistä kertaa Turun Sanomien rikossivuilta kulttuurisivuille.

Teksti: Sonja Fogelholm

Kommentit