Hyppää pääsisältöön

Suomalaisjannu tienasi 20 000 kännykkäkamerakuvilla - lue miten!

Suomalainen Arto Mäkelä napsi viikonloppureissuillaan kuvia kännykällä - ja teki muhkean tilin!

Kamerakännykällä // Kuva: EPA/MICHAEL REYNOLDS

- Jäätävän helppoa rahaa, kommentoi turkulainen Arto Mäkelä muhkeaa tilipussiaan. Mies on nimittäin tienannut Android-puhelimellaan ottamilla valokuvillaan jo lähes 20 000 euroa. Mistä on oikein kyse?

Kaikki alkoi jo vuosi sitten, kun Mäkelä selasi uudenkarhealla älypuhelimellaan Androidin sovelluskauppaa. Vastaan sattui Scoopshot-niminen valokuva-applikaatio. Tällöin vasta noin 500 ihmistä käytti 2010 perustetun suomalais-startup-yritys P2S Media Groupin sovellusta. Mäkelä päätti kokeilla lupaavaa konseptia.

Scoopshotin idea on se, että kuka tahansa voi osallistua omilla valokuvillaan uutistyöhön. Ottettuaan valokuvan, Scoopshotin käyttäjä voi hinnoitella sen, sekä lisätä taustaksi vaikkapa pienen selityksen kuvan tapahtumista. Palveluun ladatut valokuvat päätyvät listalle, josta mediat ja yritykset voivat halutessaan ostaa kuvan asetettuun hintaan. Scoopshot ottaa maksusta pienen provision, jonka jälkeen loppusumma kilahtaa suoraan kuvaajan tilille.

- Scoopshot on crowdsourcing-palvelu, jossa yhdistyvät yritysten tarve, sekä tavallisen kansalaisen halu osallistua uutistentekoon, selittää Scoopshotin toimitusjohtaja Niko Ruokosuo.

- Palvelun takana oleva Scoopshot-johtaja Petri Rahja keksi idean katsoessaan telkkarista paparazzeista kertovaa TV-sarjaa.

Samalla kun normikäyttäjät voivat ladata palveluun omia "skuuppikuviaan", voivat yritykset tehdä tilauksia tietynlaisista kuvista. Juuri tämänkaltainen tilaisuus teki Arto Mäkelästä 20 000 euroa rikkaamman.

Hakupalveluita tarjoava suomalaisyritys halusi kampanjassaan kuvia suomalaisista yrityksistä - Mäkelä teki työtä käskettyä.

- Minä sitten läksin viikonloppuisin pyöräilyreissuille ja otin kuvia yrityksistä. Yhdestä kuvasta sai noin 2 euroa, Mäkelä kertoo YleX:lle.

Tarkkaa kirjaa Mäkelä ei ottamistaan kuvistaan pidä, mutta nopeasti voi laskea, että otoksia on palveluun kertynyt yli 10 000. Sivutyönä suurelta kuulostava luku ei kuitenkaan ole lainkaan paha - Mäkelä otti kuvia vuoden ajan aina kun jaksoi.

- Välillä sai monta kuvaa otettua viiteen minuuttiin, ja parhaimmillaan tienasi 500 viikossa. Kävin niillä rahoilla Miamin ja Karibian reissulla, Mäkelä hykertelee.

Jo ainakin 250 000 euroa palkkioina jakaneella Scoopshotilla menee alan ensimmäisenä ja toistaiseksi ainoana toimijana varsin kovaa: applikaatio on ladattavissa jo 160 maassa ja sitä käyttää yli 110 000 kännykuvaajaa ympäri maailman.

Lähteet: YleX, Mobile Entertainment