Hyppää pääsisältöön

Vuokramiljardööri VVO

VVO on Suomen suurin vuokra-asuntoyritys. Ammattiliittojen hallitsema yritys on rakentanut valtion ja vuokralaisten tuella miljardiomaisuuden.

Tietolaatikko

VVO on Suomen suurin vuokraisäntä. VVO rakennuttaa, markkinoi ja isännöi omia asuntojaan. VVO:lla oli vuonna 2012 lähes 40 000 vuokra-asuntoa 45 paikkakunnalla. Asuntokannasta osa on yhteiskunnan tukemaa ja osa vapaarahoitteista.

VVO perustettiin osuuskuntana vuonna 1969. Nykyään VVO on julkinen osakeyhtiö. Omistajina on ammattiliittoja, eläkeyhtiöitä, säätiöitä, rahastoja ja kaupunkeja. VVO:n liikevaihto vuonna 2011 oli 327,3 miljoonaa euroa ja tulos ennen veroja 55,8 miljoonaa euroa.

MOT-ohjelmassa vuodelta 1996 kysytään, kuinka työllisyysrahoilla lihotetusta sosiaalisesta asuntotuotannosta tehtiin ay-liikkeen bisnes.

SAK:n puheenjohtaja Niilo Hämäläinen kertoo, että valtakunnallinen vuokratalo osuuskunta perustettiin vuonna 1969, kun kaupunkien työläisten edullisista asunnoista oli huutava pula.

Ohjelmassa todetaan, että VVO on täydellinen luomus aravarakentamisen kulta-ajalta, jolloin yhteiskunta sääteli kaikkea kuten rahamarkkinoita, rakentamisen hintaa ja vuokratasoa sekä antoi tukea asuntojen tuottamiseen. Riskiä ei ollut, sillä yhteiskunta turvasi jopa vuokranmaksun jos vuokralaisen rahat loppuivat. Järjestelmä toimii pienin poikkeuksin samanlaisena tänäänkin.

VVO saa valtiolta aravalainoja rakentaakseen sosiaalisia vuokra-asuntoja. Aravataloja hoidetaan ns. omakustannusperiaatteella mikä tarkoittaa, että vuokralaiset maksavat vuokrissa rakennuksen lainapääoman pois. Loppuen lopuksi talon omistajalla on hallussaan velaton talo.

Risto Ranki kauppa- ja teollisuusministeriöstä toteaa MOTin haastattelussa, että menettely on syntynyt, koska on haluttu edistää sosiaalista rakentamista ja "ehkeivät päättäjät ole osanneet silloin monen vuosikymmenen päähän katsoa, että sieltä tämmöinen omaisuus sitten jää rakennuttajille".

VVO:n korkeista vuokrista kohistiin myös 2000-luvulla. Yhtiön rakennuttamissa taloissa mm. Helsingissä ja Vantaalla oli korkeampi vuokra kuin saman alueen vapaarahoitteisissa taloissa. Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi, VVO:n hallituksen jäsen vastasi Helsingin Sanomien haastattelussa (26.2.2012) kysymykseen toimiiko VVO oikein: "Ei kai tässä mitään väärää tehdä. Mutta on vihdoin viimein lopetettava hurskastelu, että VVO on yleishyödyllinen, sosiaalisten vuokra-asuntojen yhtiö."

Teksti: Heidi Sommar

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto